середу, 17 лютого 2021 р.

Виставка-розповідь «Зерням прорости у кожнім серці…»

 

Виставка-розповідь «Зерням прорости у кожнім серці…»  
(до Міжнародного дня рідної мови)

Мова - державна перлина,

Нею завжди дорожіть

Без мови немає країни -

Мову, як матір, любіть.

    Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності, оскільки саме мови вважаються важливим інструментом розвитку духовної спадщини планети. Представники всіх націй і народностей відзначають цей день. Починаючи з 2000 року, цей день відзначають і в Україні.

   Коли на душі негаразд, то гарне слово допомагає і перемагає, якою ми  б мовою не розмовляли. Всі мови гарні і рідні своєму народові, а для нас, українців, наша мова солов’їна, барвінкова – українська мова. Наша рідна мова – це невичерпна скарбниця, яка щоденно збагачується новими словами і розвивається. Її високе покликання в тому, щоб людина множила кількість душевних струн, щоб на рівні слова відчувала єдність поколінь свого роду.


     Зараз українська мова оживає в школах, дитячих садках, на телеекранах, на рівні державного спілкування. Плекають і пестять її наші поети й письменники.  Серед них хочеться назвати такі імена як Іван Котляревський, Григорій Сковорода, Михайло Коцюбинський, Панас Мирний, Марко Вовчок, Леся Українка, Тарас Шевченко, Іван Франко та багато інших.   

Абонемент Зіньківської публічної бібліотеки експонує вашій увазі виставку - розповідь «Зерням прорости у кожнім серці..». Виставка знайомить з літературою, що сягає  сивої давнини – це книга українського літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова, поема «Слово о полку Ігоревім» є одним із шедеврів світової культури, Пересопницьке Євангеліє – один з перших перекладів українською мовою канонічного євангельського тексту.

          Яскраво доповнює зміст  виставки-розповіді  література про відродження української мови,  про сутність, будову, функції і розвиток природної людської мови, ілюстративні копії сторінок першоджерел, матеріали живопису та графіки, про історію виникнення свята, через які "терни" і заборони довелося пройти українській мові. Любов українського народу до своєї мови знайшла відображення у загадках, прислів'ях, приказках про рідну мову. Пропонуємо розмаїття мовознавчих видань, словників, довідників, збірників, які присвячені рідній мові.

          Виставка-розповідь переконливо показує силу, велич, могутність, чарівність, мелодійність, різнобарв'я і ніжність українського слова та закликає примножувати багатство і красу рідної мови. Українська мова пройшла нелегкий шлях. Однак, попри всі перешкоди, для багатьох мільйонів людей вона була і є рідною, є мовою наших дідів, батьків і буде також мовою наших дітей. Любімо свою рідну мову, бо з нею наше майбутнє і майбутнє України! Тож запрошуємо вас до нашої книгозбірні!

Немає коментарів:

Дописати коментар