четвер, 25 лютого 2021 р.

Творча майстерня «Перла розсипаного намиста»

 Творча майстерня
 «Перла розсипаного намиста»
 (традиційні українські прикраси: колись забуте знову модне)

 Перше заняття салону «Світ рукотворного дива», що відбулося цього року в читальному залі Зіньківської публічної бібліотеки було присвячене українській жіночій прикрасі - намисту «Перла розсипаного намиста».


Керівник і ведуча салону, бібліотекар читального залу Лариса Криштопа разом з присутніми поринули в історію цієї рукотворної прикраси.



Намисто - одна з найдавніших жіночих прикрас на території України. Численні назви - монисто, буси, коралі, бісери - свідчить про їх довгу історію та велику роль в культурі нашої країни. Для українських жінок це не просто прикраса, значення намиста глибоко символічне. Впродовж віків народними майстрами на території України виготовлялися прикраси до одягу. Жіночі оздоби збиралися у сім’ях від покоління до покоління та передавалися у спадок як цінна родинна реліквія.

         З покоління в покоління народні майстри передають своє ремесло, яке і донині ще існує і радує людей своєю чарівною принадою. Недарма мистецтво нашого народу визнано одним із найбагатших і найкращих у світі.

          Талановита, обдарована майстриня нашого краю, художниця, вчитель за фахом, учасниця салону - Валентина Бедюх провела майстер-клас по виготовленню «диво-намиста», поділилася своїми секретами майстерності.


Разом з постійними учасниками салону та юним поколінням - учнями опорного закладу «Зіньківська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №1» Влох Юлею, Конотоп Софією, Теслею Юлею, ученицею Зіньківського ліцею ім.Миколи Зерова - Вікторією Копицею відтворили зразки національної оздоби нашого народу. 






Майстриня допомогла створити унікальну неповторну жіночу прикрасу – українське намисто, яке стало чудовим доповненням для кожного образу учасника та подарунком для них, який вони збережуть для своїх нащадків як оберіг створений їхніми руками.


   На творчому заході всі учасники отримали душевне тепло, щирі поради, гарний настрій.   

До уваги користувачів в читальному залі бібліотеки експонувалася виставка виробів ручних робіт «Твори красу власними руками», які з задоволенням запропонували майстриня-зіньківчанка Ніна Лисак та учасники салону.






1 коментар: