четвер, 25 лютого 2021 р.

Полтавчанка Клара Лучко - видатна акторка

 «Полтавчанка Клара Лучко - видатна акторка»
(5 хвилин з кіномистецтвом)

      Полтавщину називають колискою талантів. Легендарна Маруся Чурай, поетка Ольга Петрівна Косач (Олена Пчілка), співачка Раїса Кириченко, акторка Клара Лучко, всі вони пов’язані з Полтавщиною.  

                Саме ця земля подарувала нам видатну акторку Клару Лучко, улюбленицю мільйонів,  яка прославила наш край на весь світ.

      Фільми з її участю увійшли в скарбницю золотого фонду кіномистецтва. Як говорила сама артистка: «Я не зіграла багато чого з того, що хотіла б зіграти. У мене не було ні чоловіка-кінорежисера, не було ніякої протекції в кіно. Проте, у мене понад 50 ролей».  Ролі її різнопланові: від колгоспниць до класики. Клара Лучко володарка диплому «Людина року» (1965), лауреат титулів «Жінка світу» (1996 рік, США). Після того, як у фільмі режисера Яна Фріда «Дванадцята ніч» (за комедією Шекспіра) вона зіграла три (!) ролі, була визнана кращою актрисою тисячоліття.  На сертифікаті, надісланому їй із Кембриджа, написано, що наступне нагородження відбудеться лише через 1000 років...    Це найвидатніші досягнення відомої акторки.

       Пригадати усі ці досягнення землячки зібралися в читальному залі Зіньківської публічної бібліотеки члени клубу «Пані Позитив» та користувачі бібліотеки, де був проведений цікавий захід (5 хвилин з кіномистецтвом) «Полтавчанка Клара Лучко - видатна акторка». Разом з ведучою Валентиною Зеленською гості доторкнулися до творчості Великої Артистки. Ведуча підкреслила, що упродовж півстоліття Клара Лучко була еталоном краси, елегантності й жіночності. Актриса, яка в кіно грала здебільшого героїнь із сильним характером, у житті була м’якою, лагідною, дуже відповідальною й обов’язковою. А коли отримувала черговий титул, говорила: «Це ж не можна сприймати всерйоз». Клара Лучко все життя вважала себе українською козачкою, хоч й жила не в Україні.

     Акордом заходу були фрагменти з кінофільмів «Веселий ярмарок», «Велика сім’я», «Дванадцята ніч», «Дача», «Циган», «Ми, що нижче підписалися» та інші. У 2008 році в Полтаві, в школі №2,  на знак пошани до знаменитої землячки відкрили кімнату-музей зірки кіно - Клари Лучко.

     Після заходу присутнім був запропонований перегляд літератури, до якого ввійшли книги сучасних українських авторів, які користуються неабияким попитом серед користувачів книгозбірні, які надійшли до бібліотеки від Українського інституту книги - це «Останні свідки» С.Алексієвич, «Корона на одну ніч» Н.Гуменюк, «Діти папороті» та «Історії» М.Дочинець, «Обітниця» В.Лиса, «Забута мелодія» О.Сайко, «Букет улюблених квітів» С.Талан.








Немає коментарів:

Дописати коментар