середу, 26 квітня 2023 р.

Відео-подорож у творчість «Пісня весняної квітки»

 

Відео-подорож у творчість «Пісня весняної квітки»

Чарівна Квітко, як метелик 

 Ти промайнула наді мною. 

 Твій голос – вітерець в пустелі,

 Зачарував і зник луною.

 Ні, він дзвенить, зорею сяє, 

 Яка на честь твою горить.

 Не замовкай, тебе благаю, 

 Даруй пісенну ніжну мить.

                                                                                                Алекс Гутмахер


     Дивна, багато в чому трагічна доля випала маленькій симпатичній жінці, відомій американській студійній вокалістці, яку назвали найбільш упізнаваним голосом США. Її голос хоч раз почули понад 20 мільярдів людей, що в три рази більше за все населення планети. Ім’я цієї американської співачки  українського походження, виконавці українських пісень - Квітка Цісик. Володарці неймовірного голосу та однієї з найпопулярніших українських співачок у  світі, 4 квітня цього року могло б виповнитися 70 років.

    Хто хоч раз почув голос цієї співачки, ніколи не забуде її, наче вона знала якусь таємницю, загальну для кожного людського серця. Кажуть, її голос має містичну силу, заворожує і лікує. Звідки ж взялася чарівна українська квітка, яка знала таємний код української душі, у чужині, в самому центрі Нью-Йорка.

   Квітослава-Олеся Цісик народилася у Квінсі, в одному з районів Нью-Йорка. Її батьки стали післявоєнними емігрантами із Західної України. Саме їм Квітка була вдячна за знання української мови, культури та жодного дня без сумнівів у тому, що вона українка. Батьки ж і вчили своїх доньок музиці. З чотирьох років Квітка вже грала на скрипці. В молодості співачка навчалася не тільки в різних закладах, але і в різних країнах. Співачка мала унікальне рідкісне колоратурне сопрано, неперевершений вокальний тембр. Старша сестра Марія стала піаністкою, директором консерваторії у Сан-Франциско.


   Вона співпрацювала з легендарними виконавцями і музикантами - Робертою Флек, Карлі Саймон, Ліндою Ронстадт. До Квітки також звертався Квінсі Джонс - продюсер, що відкрив світу Майкла Джексона. Проте співачка вельми успішно розвивалась і творчо: записувала пісні для фільмів, а також брала участь у зйомках як акторка разом із з Даяною Росс та Майклом Джексоном (стрічка «Віз»). Квітка  озвучила всі пісні головної героїні фільму «Ти осяюєш життя». Ця робота принесла її «Оскар» та «Золотий глобус».


   Обидва чоловіки співачки були американцями.   З першим, Джеком Корнером - джазовим музикантом, Квітка прожила всього рік. Вона безмірно поважала його за талант і допомогу в співочій кар’єрі. Другим чоловіком став Едвард Ракович, відомий інженер звукозапису - теж брав активну участь у записах пісень. У 39 років Квітка стала мамою - у неї народився син. Зараз її син займається музикою.


   Слава та успіх чекали Квітку у США, проте співачка мріяла знайти свого слухача на історичній Батьківщині. За власний кошт Квітка записала два україномовних альбоми: «Пісні України» та  «Квітка. Два кольори».  Таким чином, жінка, яка ніколи не була в Україні й чула народні пісні тільки від своїх рідних і знайомих, записала абсолютно оригінальні трактування відомих мелодій, заново прочитавши українську душу..



   Співачка побувала  в Україні лише один раз. Вона приїхала з мамою у Львів, але ця поїзка не афішувалася і була майже таємною. Після поїзки на Батьківщину в її репертуарі з᾽явилися пісні Володимира Івасюка, які були неповторні і незабутні, поєднували силу, ніжність і щирість.



   Пісні у виконанні Квітки зачаровували українців по обидва береги океану. Тоді це був ковток чистого повітря. Сама ж співачка скаже про альбоми: «Ці збірки пісень є бажанням мого українського серця вплести радісні нитки в розшарпане життям полотно, на якому вишита доля нашого народу".


   Третій альбом мав бути присвячений колисковим пісням, але не судилося. Через хворобу на рак молочної залози, не доживши п’яти днів до свого 45-того дня народження, співачка померла, залишивши нам у спадок ніжне звучання свого голосу в безсмертних піснях, що є генетичним кодом кожного українця.

   А остання пісня, яку виконала Квітослава, стала пророчою: «Чути: кру! кру! кру! В чужині умру. Заки море перелечу, Крилонька зітру…».



   Українка, народжена у США,  була великою патріоткою України! Пісні Квітки Цісик воюють за Україну. Її велична місія нині реалізована. Пам’ятаймо своїх героїв!



Немає коментарів:

Дописати коментар