понеділок, 24 квітня 2023 р.

Презентація книги «Оскар»

  24 квітня за сприяння Зіньківської міської ради, відділу культури, спорту та інформаційного забезпечення виконавчого комітету Зіньківської міської ради Зіньківською публічною бібліотекою було організовано та проведено презентацію книги «Оскар» харківської письменниці Людмили Охріменко, яка на Міжнародному конкурсі «Коронація слова» у 2021 році визнана кращою у номінації книги на воєнну тематику.

         В основі роману «Оскар» – історія українського розвідника, кримського татарина за походженням, який на початку 2015 року потрапляє у полон до російських окупантів у Донецьку. Там на нього чекають катування і знущання, а ще вибір – здатися чи попри все боротися до кінця.

 


Книга заснована на реальних подіях. Прототипом головного героя є український військовий, розвідник, який сам вийшов на харківську письменницю і волонтерку Людмилу Охріменко з проханням написати книгу – про його долю, службу та полон.  

Письменниця народилася на Дніпропетровщині. Тривалий час жила й працювала у Криму. Зараз проживає в Харкові.

Гостя розповіла про себе, свій творчий та життєвий шлях, до речі, доробок письменниці на сьогодні складають 6 книг, з яких три на воєнну тематику, про плани на майбутнє. Літераторка займалася бізнесом, має стаж роботи у державних структурах, а ще є активною волонтеркою та оптимісткою по життю.

Понад півтори години зустрічі промайнули, мов одна мить. Адже все, про що йшла мова на зустрічі можна охарактеризувати одним словом – про життя: про найкращу в світі українську жінку, про  десь може незриму, але таку необхідну працю волонтера, про героїзм та подвиг тих, хто став на захист своєї країни у 2014-му і про тих, хто боронить її зараз, про нас, тих хто наближає перемогу в тилу. А ще звичайно про книги… Збережемо інтригу і не будемо описувати сюжет кожної з них, адже книгу «Оскар» письменниця подарувала бібліотеці, а інші її твори були придбані учасниками зустрічі, зокрема і бібліотечними працівниками, а отже скоро наші користувачі матимуть змогу познайомитися з ними особисто.

 На завершення Людмила Охріменко відповіла на запитання присутніх і влаштувала автограф-сесію. До слова, прибуток від продажу своїх книг пані Людмила віддає на допомогу Збройним силам України.

Дякуємо авторці за приємні миттєвості спілкування та подаровані бібліотеці книги! Чекаємо з нетерпінням на нові зустрічі з автором!

     Сьогодні в нашому місті відбулася розмова з письменницею та зіньківчанами  про важливе і болюче, про правдиве і справжнє, про війну як вона є.

На сьогодні наша українська земля, наш народ стогне від болю і страждань - йде  війна.

Для більшості з нас війна розпочалася 24.02.2022 року з першими бомбардуваннями Києва, Харкова, Чернігова, інших міст України. Хтось до останнього не вірив, хтось з перших секунд зрозумів: почалося!

І тільки з часом більшість з нас зрозуміла – війна почалася не в лютому, вона розпочалася в далекому 2014-му, коли вперше на українську землю, на її східні рубежі та на морські простори Криму ступив брудний чобіт російського окупанта. Адже вже тоді росія вперто навязувала своєму суспільству та світові думку про якесь визволення російськомовного населення, про те, що це не війна, а лише спецоперація.

Та ті, хто став на захист українських кордонів у 2014 розуміли – це лише початок.

І саме про одного з таких героїв, тих хто пройшов пекло війни, російського полону, так званого руського міра зсередини, вистояв і зумів вирватися з лап російських освободітєлей книга нашої гості, письменниці та волонтерки, авторки вже не першої книги про війну в Україні, Людмили Охріменко.

Література військової тематики завжди знаходила своїх читачів, та наразі вона особливо важлива, адже висвітлює сучасну українську реальність правдиво і «по-живому».

Сьогодні, пані Людмила презентує нам свою нову книгу «Оскар», яка на міжнародному конкурсі «Коронація слова» у 2021 році визнана кращою у номінації книги на воєнну тематику.

Людмила Леонідівна народилася в місті Синельникове Дніпропетровської області. Тривалий час жила й працювала у Криму. До повномасштабного вторгнення мешкала в Харкові. Нині знайшла прихисток в Івано-Франківську. Має три вищі гуманітарні освіти, з них – два дипломи з відзнакою.

Писати пані Людмила почала ще в дитинстві, але вважала свою творчість аматорством. У 90-ті роки, коли в думках крутилося безліч сюжетів, можливості для їх втілення не було, потрібно було багато працювати, щоб забезпечити двох дітей. Тож займалася бізнесом, створила кілька успішних компаній, багато років також працювала на державній службі.

2014 рік змінив життя України та особисте життя пані Людмили. Вона стала волонтеркою, їздила з гуманітарними місіями у Луганську та Донецьку області, щоб допомогти добровольчим формуванням і підрозділам Збройних сил України, а потім почала писати книжки про війну.      

Натепер віддає прибуток від книжок на допомогу родинам загиблих та захисників, які пропали безвісти, а також на інші благодійні проєкти, пов`язані з допомогою фронту.

Пише та розмовляє українською мовою.  Невиправна оптимістка, яка вважає, що дива трапляються там, де їх ретельно і наполегливо створюють працьовиті люди!

Війна та окупація Криму, в якому письменниця прожила 10 років, стали поштовхом до активної творчості та публікацій.

Творчість письменниці розділилася на дві частини: книги про жінок і для жінок та книги про війну.

У творчому доробку пані Людмили наразі три книги на воєнну тематику: «Пригоди мухи в окропі на окупованій території», збірка «Волонтерські історії» і роман «Оскар».

Людмила Охріменко також – авторка книг «Пригоди дорослого Буратіни жіночої статі», оповідання «Заїда» в збірці інклюзивних оповідань «Terra інклюзія 2018» та роману «Легка поведінка». Активно працює й зараз, зокрема, готуючи до друку дві книги, одна з яких – збірка дитячих казок.

У 2021 році роман письменниці «Оскар», який був написаний на основі реальних подій із життя українського військового, названий найкращим романом на воєнну тематику членами журі міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова».

 









Немає коментарів:

Дописати коментар