четвер, 30 травня 2024 р.

Арт-зустріч «Чарівне рукоділля»

Арт-зустріч «Чарівне рукоділля»


    Із далекого минулого прийшло до нас рукоділля - рук діло - шиття, плетіння, в’язання, вишивання, різьблення, ткацтво. І виникло воно з любові до рідної землі і батьківської оселі, зі спілкування з навколишнім світом та потреби не стільки бачити красу, а й творити її власними руками.
    Нещодавно в читальному залі бібліотеки відбулося чергове заняття салону «Світ рукотворного дива». Для постійних учасників салону та гостей міста керівник салону Лариса Криштопа підготувала арт-зустріч «Чарівне рукоділля», яка проведена з талановитою майстринею, зіньківчанкою, вчителем української мови та літератури Зіньківського ліцею ім. Миколи Зерова Світланою Коломієць.



    Майстриня поділилась життєвими історіями, як цікаве захоплення стало справою її життя та представила свої роботи на презентації.






    В`язанням Світлана почала цікавитися ще в дитинстві. Переглядаючи власноруч в’язані спицями та гачком вироби рукодільниці, зачарували запрошених, полонили своєю красою та унікальністю. Вони несуть у собі не лише глибину української історії, а й відтворюють сучасну культуру.
    Майстриня познайомила присутніх з багатьма техніками, які досконало знає та успішно використовує у своєму ремеслі. Увесь вільний час віддає улюбленій справі – в’язанню. Свої роботи створює з любов’ю, ніжністю, оздоблюючи теплом власної душі. Крізь призму традицій народної культури передає красу рідного краю.
    Під час зустрічі неабияк вразила презентована колекція робіт майстрині. Сучасна креативна. майстриня спов­нена творчої енергії і свою фантазію відтворює в прекрасних ажурних виробах – в стилі печворк та інших техніках. Це серветки і скатертини, сукні і светри, пончо, шапки, стилізовані сумочки з авторськими візерунками.










    Особливо дорогою річчю для майстрині є бабусина полотняна сукня, яку вона продемонструвала на зустрічі і якою дуже дорожить, гордиться, зберігаючи в своїй пам’яті, як оберіг та реліквію.



    Свої вироби Світлана не продає, бо вкладає у них тепло, добрі помисли, вони є для неї невід’ємною частинкою, а отже - безцінними. Для рідних людей виготовляє в’язані дарунки з особливою любов’ю.
    «Творчість вносить у буденне життя яскраві фарби і цим же урізноманітнює його. Відволікає від щоденних турбот та проблем, допомагає забутися і водночас наповнити внутрішній світ приємними емоціями», - переконана майстриня.
    Такі зустрічі з надзвичайними земляками дозволяють отримати неймовірний досвід, побачити дивовижні роботи, створені в різноманітних техніках в’язання. Завдяки їх невтомній праці культура нашого краю та українського народу ніколи не згасне та не зникне.
    Саме задля цього створений при бібліотеці салон «Світ рукотворного дива», аби познайомити широкий загал з народними умільцями, їхніми творчими доробками, котрі вражають та надихають.
    На сьогодні в’язання в тренді! Тож, не забуваймо, що культура має два крила - збереження і примноження.






Немає коментарів:

Дописати коментар