вівторок, 18 квітня 2023 р.

Архітектурні викрутаси «Най- най – най…»

 

Архітектурні викрутаси
«Най- най – най…»

(незвичні будівлі та споруди)

Світова архітектура знає немало прекрасних споруд незвичної форми, які зупиняють на собі здивовані погляди туристів. Сьогодні існує безліч незвичайних будівель – від вигаданих житлових комплексів до футуристичних споруд майбутнього. Тож запрошуємо вас у світ дивовижної архітектури і мистецтва.

                                       


                                      Танцюючий будинок (Прага).

Танцюючий будинок - символічна будівля, що зображає танцюючих чоловіка і жінку. Будівля дійсно нагадує застиглу танцюючу пару, що злилася в єдиному пориві танцю. Одна з частин будівлі, що розширюється догори, символізує чоловічу фігуру; друга ж візуально нагадує жіночу – з тонкою талією.

                                   


                                      Лісова спіраль (Німеччина)

Будинок «Лісова спіраль» - закручений у мушлю дванадцятиповерховий житловий будинок, у якому, за німецькою традицією, кожен підїзд має окремий номер. Тож виходить Хитромудра конструкція у вигляді спіралі має зелений дах з травою, кущами й деревами, звідси споруда й отримала свою назву. Однією з особливостей фасаду житлової споруди можна назвати незвично розташовані вікна.

                                 

                                      Кривий будинок (Сопот)                               

Мабуть, цей будинок, що знаходиться у польському місті Сопот, більше схожий на відображення в кривому дзеркалі, або на оброблений в фотошопі обєкт.

Всі елементи фасаду Кривого Будинку повністю зігнуті - двері, перила, вікна, стіни і дах. Тут немає навіть натяку на прямі лінії. А центральна вставка з синьо-зеленого скла чимось нагадує дракона, що застряг в стіні.

                                           


                                      Будинок-корзина (США)

У настільки химерній будівлі, створеній в 1997 році, знаходиться офіс будівельної компанії. Багато фахівців намагалися відрадити власника фірми Дейва Лонгабергера від реалізації такого екстравагантного проекту, але підприємець стояв на своєму. У результаті  з’явилася гігантська корзина вартістю $ 30 млн. Загальна площа семиповерхового будинку становить 16,7 тис. кв. м.

                                           


                                      Музей Далі (Іспанія)                             

Одна з найбільш знаменитих будівель світу. Дизайном комплексу займався художник Сальвадор Далі. Головною особливістю будови стали яйця: саме їх він вважав символом життя, саме їх величезні копії він встановив по периметру всієї будівлі.

                                             


                                      Дім-кактус (Голландія)

Людина ХХІ століття, випробувавши на собі всі принади і недоліки великого міста, прагне максимально наблизитись до природи. Ось чому «зелені технології» зараз модні як ніколи.

         Таким є білосніжний 19-поверховий дім-кактус в Роттердамі. Цей колір архітектори обрали для меншого нагрівання будівлі за жаркої погоди. Дім-кактус складається із пластин-пелюсток, кожна з яких неодмінно закінчується озелененим балконом або лоджією. Нерегулярне чергування «пелюсток» дозволяє сонячному світлу максимально проникати в дім і освітлювати «райські садочки» під різними кутами.

                                           


                                      Різнокольоровий будинок (Вена)

Цей яскравий будинок немов переносить нас у казкову країну. Здається, ніби маленька дитина намалювала його. Жодного однакового вікна, нерівні стіни, фасад, розграфлений асиметричними чотирикутниками, підлога нагадує лісові стежки. Повсюди - зелена рослинність.

Цей дім - творіння великого австрійського архітектора Фрідріха Хундертвассера - один з найдорожчих у Вені.

                                           


                                      Будинок-саксофон (Каліфорнія)

Цей незвичайний будинок у Каліфорнії є ще одним прикладом музичного напрямку в архітектурі. Здається, ще трішки - і все у ньому заграє, затанцює під чарівні звуки саксофону.

                                           


                                      Будинок-черевик (Пенсильванія)

Будинок-черевик в Пенсільванії (графство Йорк) задумав вельми успішний бізнесмен полковник Махлон Н. Гейнц. Йому в ті часи належала процвітаюча взуттєва компанія, до складу якої входило близько 40 взуттєвих магазинів. На той момент Хейнца вже було 73 роки, але він так любив свій бізнес, що зробив замовлення архітектору на створення незвичайного будови в формі черевика. Це було в 1948 році. Уже в 1949 році мрія взуттєвого бізнесмена була втілена в життя, і невгамовний Махлон Н. Гейнц зміг не тільки милуватися незвичайною спорудою, а й оселитися там.

                                               


                                      Будинок-книга (Канзас)

Книги прикрашають цей витвір мистецтва не лише зовні, а й всередині. Бо це - Центральна бібліотека Канзасу. Ідея такого оформлення будівлі була втілена для того, щоб збільшити інтерес людей до відвідування бібліотеки. А підбирати книги, пов’язані з Канзас-Сіті, допомагали місцеві жителі. 

                                            


                                      Будинок-рояль (Китай)

Мало хто з архітекторів вважає його шедевром зодчества, але вражаюча унікальність будови просто незаперечна.  Будинок збудований для любителів музики, однак до неї ніякого відношення не має. Він планувався як символ розвитку нового району, виконуючи функції  виставкового центру. Ця «музична» будівля  складається з великого глянсового роялю та прозорої скрипки.                                                                           

                                         


                                      Будинок бульбашок (Франція)

         Палац бульбашок побудований на Лазурному березі за проєктом відомого архітектора Антті Ловага, належить не менш відомому модельєру П’єру Кардену. Ловаг не любив кутів, воліючи до органічних плавних ліній. Особливо він поважав коло.  Кожна з дев’яти бульбашок є окремою кімнатою. Вони поєднані між собою, утворюючи печеру.

                                       


                                      Будинки-невидимки (Італія)

Дзеркальні фасади не тільки ховають будівлі у навколишньому пейзажі, а й створюють ефект порталу в незвичайний паралельний світ. Почнемо з того, що це не одна будівля, а дві. Архітектор одягнув  стіни в чорний алюміній, східні фасади засклив дзеркальними панелями, прикрасив торці ефектними вікнами-клинами, а весь будинок підняв на платформах заради відчуття легкості. Вийшла дивовижна конструкція з органічними і при цьому футуристичними рисами. Відірватися неможливо.

Немає коментарів:

Дописати коментар