четвер, 13 квітня 2023 р.

Уже недалечко і червоне яєчко

 

Уже недалечко і червоне яєчко

Мега – виставка  до Світлого Христового Воскресіння. Великодня.

         Навесні приходить до нас Великдень – найбільше свято у християнському світі. Великий день Христового Воскресіння. Це свято надії і вічної безкорисливої любові.

         Великдень має свої традиції, що йдуть із глибини століть: по-особливому вітатися, фарбувати яйця і дарувати одне одному оригінальні подарунки.

         Символами Великодня є яйця, птахи, гнізда, молода зелень, весняні квіти. А також кролики і все, що пов’язане з пробудженням природи. Всі ці символи можна використовувати для оформлення великоднього столу.

         Працівники читального залу Зіньківської публічної бібліотеки до свята Великодня  вирішили запропонувати до перегляду своїм користувачам не тільки книги, журнали, в яких іде розповідь про це свято, але й вироби ручної роботи.


         Великодне яйце, для декору якого використані гілочки верби, весняні квіти, декоративні яйця, виготовила Рибалка Людмила, бібліотекар нашої бібліотеки. Воно може стати подарунком, талісманом, оберегом для тих, кого ти любиш і кому зичиш добра.

         Інша робота Людмили - яйце із гофрованого паперу синьо- жовтих кольорів. Символічна гармонія кольорів, незвична подача виробу притягують погляд кожного відвідувача.


         Збереглися у нас в бібліотеці писанки, виготовлені на майстер-класах. Так, в традиціях лемків, навчав розписувати Володимир Прислонський, наш користувач, голова ради ветеранів Зіньківщини. Виготовляти яйце з використанням техніки квілінгу навчала Олена Максакова, працівник будинку школяра.


         Для прикрашання оселі або святкового столу неодмінно знадобляться декоративні крашанки, які можна покласти в маленький кошик із  зеленню, як це зробили бібліотекарі Лариса Криштопа та Людмила Рибалка.


         Чудовим великоднім атрибутом стануть і яйця у вигляді зайців з вушками. Піднесіть їх в якості подарунка дітям або прикрасьте цим виробом святковий стіл.


         А ось такий незвичний великодній букет можна використати в якості святкового декору квартири чи будинку.


         Писанки були неначе своєрідним оберегом у хаті, бо вони символізували народження світу, життєвої сили, тому їх намагалися зберегти до наступної весни. А тим, кому дарували писанку, вона мала приносити щастя, любов. Ми бажаємо кожному із вас приготувати і подарувати рідним свою писанку.

         Також можна створити композицію із весняних квітів: тюльпанів, нарцисів, ірисів та гілочок верби і сувенірних яєць.  Використати  зріз із дерева, прикрасивши його декоративним мохом.




         Вишиті рушники, серветки та красиві скатертини – ще один важливий елемент цього найсвітлішого свята. Тому і пропонуємо серветку ручної роботи, де є і зайці, і крашанки, і весняні квіти, як незмінні символи свята.


         Та головною прикрасою великоднього столу є паска. Ця випічка особлива. Існує багато способів її приготування і декору. І кожен із вас має свій рецепт приготування паски, щоб вона була пишною і красивою!


         Прикрашайте свій будинок до свята, черпайте  ідеї в книгах та журналах і ви отримаєте справжнє задоволення!



Сьогодні, коли в країні йде війна, нехай це свято нагадає кожному з нас, що ми повинні пам’ятати  і захищати свою історію, свої традиції, свою мову, свою землю. Хай ідея Воскресіння, торжества світла над темрявою, добра над злом, життя над смертю буде присутнє і в нинішньому святкуванні Великодня.



З святом Великодня, краяни!


Немає коментарів:

Дописати коментар