вівторок, 21 травня 2024 р.

«Мій Джавелін. Щоденник мисливця за танками, Героя України Сергія Міщенка»

 


Війна… Десятий рік поспіль вона збирає в Україні свої криваві жнива… 2014 - Донбас та Крим, з 2022-го - вся Україна під її хижим прицілом, в кожне вікно українця зазирає її моторошний вишкір… Плюндрується багатий український чорнозем, спалахують як свічки пам’ятки культури, на попелищах колись щасливих домівок застигають в німому мовчанні домашні улюбленці. Та найстрашніше – цей кривавий молох перемелює людські життя – від щойнонародженого немовляти до вибілених часом стареньких…

І тільки вони – мужні, незламні, ті, хто без примусу, за покликом серця став спочатку на захист східних кордонів, а потім і всієї країни, ті, хто обійнявши матір, дітей, дружину вимовили: «Ми збережемо, все буде Україна!» - тримають над нами небо, дають нам можливість зустрічати враннішнє сонце, можливість жити і вірити… вірити, що переможемо, вірити, що вистоїмо, вірити, що він прийде - такий довгоочікуваний мир та спокій.

Але, на жаль, багато з них вже не розділять з нами сльози радості від перемоги та назавжди залишаться у світлинах, спогадах, фільмах та на сторінках книг.


Саме життєвому та бойовому шляху одного з тих, хто став до лав небесного воїнства захисників України, нашого земляка, Героя України - Сергія Міщенка була присвячена презентація книги Олександра Товстонога    «Мій Джавелін. Щоденник мисливця за танками, Героя України Сергія Міщенка», що відбулася в читальному залі Зіньківської публічної бібліотеки. 


На зустріч завітали автор книги, рідні, друзі, всі ті, хто пам’ятає та шанує Героя нашої Зіньківщини та України, головного сержанта, командира 1-го відділення 3-го взводу батареї ПТРК, 87-го протитанкового артилерійського дивізіону, 45-ї окремої артилерійської бригади Корпусу резерву Сухопутних військ Збройних Сил України, знаменитого мисливця за танками, позивний Бугор.

За свої військові подвиги Сергій Міщенко отримав:        

звання повного кавалера Ордена «За мужність» 1, 2, 3-го ступенів,

Хрест бойових заслуг – від Президента України;

Звання Героя України (посмертно).

З вітальним  словом до учасників зустрічі звернувся начальник відділу культури та спорту виконавчого комітету Зіньківської міської ради Олександр Криштопа.


І потекли спогади: першої вчительки Катерини Олексіївни Передерій, однокласника Анатолія Удовиченка, брата Євгена, сина Євгена та дочки Каріни, як він ріс і вчився, дружив і любив, ростив дітей.





         Під час презентації книги її автор,  засновник громадської ініціативи «Доброго дна, ми з Ірпеня», волонтер Червоного Хреста, очільник проекту з Мінної небезпеки у Бучанському районі, засновник громадської ініціативи «Друзі Патрона» в місті герої Ірпінь – Олександр Товстоног розповів про знайомство і дружбу з Сергієм, про його гумор навіть у найважчі хвилини, і головне, про те, що є в серці кожного справжнього українця – нездоланна любов до України, бажання бачити свій народ, свою сім’ю та дітей, рідних у вільній незалежній державі, про те, як він почав писати книгу зі слів самого Героя, а потім дописував її із записів у його щоденнику та спогадів рідних, побратимів, друзів.

         З поетичним словом перед  присутніми виступили поети Володимир Прислонський та Ганна Литовець – Гайдаш.

         Хвилиною мовчання  всі присутні вшанували пам'ять Сергія Міщенка та всіх тих, хто віддав своє життя за Україну.


         На заході всі бажаючі могли особисто поспілкуватися з автором та придбати книги з авторським автографом.



         Завершальним аккордом зустрічі стало покладання квітів на могилу Героя.

         Висловлюємо подяку автору Олександру Товстоногу та зіньківчанину Андрію Павленку за подаровані бібліотеці книги, які після технічної обробки будуть доступні нашим користувачам.

         Всім хто бажає замовити книгу в автора надаємо посилання для замовлення –

https://bit.ly/4bxfd3X



Немає коментарів:

Дописати коментар