понеділок, 2 травня 2022 р.

 

#УІК_Незалежність_30 #Книжкові_проєкти_Незалежність

          Шановні користувачі! Зіньківська публічна бібліотека ім.В.Г.Короленка інформує вас про надходження нової партії книжкових видань переможців мистецького конкурсу «Книжкові проекти до 30-ї річниці Незалежності України», від Українського інституту книги. Ці видання присвячені історії України, промисловості, мистецтву, архітектурним пам’яткам, спорту, літературі.



           Заслуговує на увагу  книга Романа Берези «Мистецька слава України: У пошуку євшан-зілля». У книзі  в формі есе-розповідей зображено життя і творчість Григорія Сковороди, Михайла Вербицького, Марії Заньковецької, Соломії  Крушельницької, Бориса Гмирі і багатьох інших персоналій, які відіграли помітну роль у процесі становлення та розвитку української думки, культури та мистецтва. Для читача буде цікаво дізнатися про маловідомі факти з життя видатних українських митців, кожен з яких зробив свій яскравий внесок у розквіт української та світової культури.

          Так,  «Щедрик» нашого геніального Миколи Лисенка для цілого світу став мотивом відзначення Різдвяних свят.

 А численний вимір тиражів платівок із записом голосу нашого великого Бориса Гмирі й досі є недосяжним навіть серед числа найіменитіших світових кумирів вокального мистецтва. 

          У цьому переліку світової мистецької слави яскраво сяє й ім’я  лемка Никифора Дровняка – самобутнього майстра пензля, чиї неповторні роботи увійшли до переліку найвизначніших творів художників-примітивістів світу.

          … Пісня «Рідна мати моя», написана двома великими синами України - композитором Платоном Майбородою і поетом Андрієм Малишком, була визнана наймелодійнішою серед усього, що було написано у пісенному жанрі впродовж ХХ століття й отримала спеціальну нагороду - «Золоту Ніку».

         Тож автор книги акцентує увагу читача на тому, щоб вірили, що цілющий запах чудодійного євшан-зілля, поверне до берегів отчого краю ще не одне покоління українців.

           А я запрошую вас розгорнути наступну книжку, яка називається  «Поцілунок самотності. П’єси із життя українських митців », де перед вами на авансцені з’явиться  автор - Роман Горак, лауреат Національної премії України ім.Тараса Шевченка, який любовно представляє своїх персонажів. І починається зворушлива та хвилююча магія одкровень у щасті й печалі.  І ви насолодитесь текстом гарної драматургії, де перед вами постануть величні постаті  жінок України: Марія Башкірцева, митець пензля і слова;  ви дізнаєтесь про любовні історії  Ольги Кобилянської, Марка Вовчка, Марії Заньковецької; прочитаєте про  останні дні Каменяра, про перше кохання до Ольги Рошкевич, про хвору дружину Івана Франка Ольгу Хоружинську та багато іншого.

          В  п’єсах, написаних львівським майстром, чимало матеріалу, роздобутого дослідницьким шляхом, і про це ви довідаєтеся чи не вперше.

          Диво людське, диво мистецьке  розкриє вам книга Івана та Марти Дзюбів  «Сергій Параджанов. Більший за легенду», видану із серії «Постаті культури».  Це книга про Параджанова – генія, генія  відродження українського. Він один із найцікавіших режисерів в історії кіно, автор славнозвісної стрічки «Тіні забутих предків», де широко і щедро використані етнографічні, фольклорні мотиви   і матеріали в розкритті життя народу, долі героїв.  Ви дізнаєтесь багато цікавого про відомого кінорежисера із мемуарних нарисів, статей, інтерв’ю, уривків  із табірних листів, документів  з архівів КДБ, вміщених в цій книзі.

          Про генія акторства, генія перевтілення Богдана Ступку книга Ірини Батько - Ступка  «Актор №1». Великий артист  постає різноплановим, заглибленим у найфундаментальніші горизонти людського буття. Він говорить: «Я – актор, і щасливий цим». І це йому належать слова: « Талант – не твоя заслуга. Це дар, який дав тобі Господь Бог і батьки. Ти маєш використовувати його людям на добро». Він грав у фільмі «Вогнем і мечем»,  «Чорна Рада», «Тарас Бульба»,  «Молитва за гетьмана Мазепу», «Із життя Остапа Вишні» та інші.   А хто не пам’ятає вірш  Ліни Костенко «Крила» у виконанні Богдана Ступки, де він говорить: «Людина нібито не літає… А крила має. А крила має». Ці слова ніби про самого актора. Людину талановиту, сильну по натурі, розумну.

Книга  «Шевченківська енциклопедія: Тарас Шевченко та його сучасники» складається із стислих біографій  друзів і знайомих Шевченка, його сучасників. Вона розрахована на  літературознавців, викладачів, студентів і школярів. Хочу звернути вашу увагу на знайомство Тараса Шевченка із українським письменником, нашим земляком Євгеном Гребінкою. Гребінка відчув у юнакові глибоку обдарованість, а тому підтримував поета матеріально, допомагав у самоосвіті, взяв безпосередню участь в організації викупу його з кріпацької неволі.



         Не менш важливі матеріали містить ця енциклопедія і про нашого земляка Івана Яковича Посяду, українського громадського і культурного діяча, філософа, історика, філолога і педагога.  Серед них і інформація про те, що Шевченко згадав Посяду у своєму Щоденнику. Запис датований 13 вереснем 1857 року.

         Хочу звернути вашу увагу і на книгу «Творці державного престижу», яка присвячена  величним історичним постатям: Володимиру Великому, Ярославу Мудрому, Данилу Галицькому, Богдану Хмельницькому, Івану Мазепі, Пилипу Орлику, Михайлу Грушевському, Павлу Скоропадському, В’ячеславу Чорноволу, з якими асоціюється становлення державності та незалежності України.



          В цьому виданні ви дізнаєтесь, що Богдан Хмельницький першим сформулював наріжні принципи української державної ідеї: право українців на утворення власної країни, до складу якої мали увійти всі етнічні українські землі, її незалежність і соборність. Дізнаєтесь ким насправді був гетьман Іван Мазепа? Якими були істинні його наміри, чого він прагнув досягти?.. Отримаєте інформацію і про В’ячеслава Чорновола, який  увійшов  в історію як символ української національної ідеї, як один із тих, хто сміливо виступав на захист прав людини.  Він не став Президентом України, але став її національним Героєм. На жаль, посмертно.

          Відомості про  життя Олега Ольжича, одного з найпотужніших українських поетів,   першої половини ХХ століття, що обірвалося  на злеті, у часи Другої світової війни, про його прагнення  до об’єднання зусиль і дій українців у боротьбі за національне визволення, про перебування в концтаборі Заксенхаузен   і  смерть в 1943 році, про його останній слова, написані при допиті: « Ні про своїх друзів, ні про свою працю в ОУН я говорити не буду» дає  книга Ростислава Коломійця «Олег Ольжич».

           «Я хочу собою возвеличити українське… Володимир Винниченко: повернення в Україну», так називається книга Миколи Жулинського. Цей дуже важливий акцент «собою возвеличити українське» Володимир Винниченко зробив у надзвичайно драматичному для його особистого життя 1916 році. Ці слова для Винниченка означали піднести українську літературу на рівень літератур європейських, а думки, переживання, надії та боротьбу людини української відтворити з такою художньою переконливістю і повнотою, щоб людина ця відкрила себе до найпотаємніших глибин душі. І це Володимиру Винниченку судилося здійснити. Він пробудив  суспільний інтерес до проблем, із якими зіткнулося суспільство ХХ століття. Це і було головною метою і смислом життя та творчості Володимира Винниченка.



          Для залюблених в українську пісню, музику, слово пропоную почитати книгу   Маслія М.М. « Незрівняний світ краси Назарія Яремчука». Це книга про людину-легенду, талановиту людину, до якої уже в неповні 20 років прийшла слава. Співак, кришталевий голос якого, мов гірська вода зачаровував, зцілював, будив у душах і серцях найкращі почуття. Патріот, який до останнього дня не зрадив свою рідну Буковину. Він передчасно пішов із життя, залишившись пісенним символом України.

          І на завершення я запрошую до читання книги Лесі Українки «Драматичні твори».  Відома поетеса не даремно взяла собі псевдонім «Українка». Леся Українка любила Україну і коли читаєш її драматичні твори «Бояриня»,  «Оргія», то в них знаходиш відповіді на питання про наші гріхи та коли вони  почалися. «Бояриня» - це про гріх супроти заповіту волі, колаборацію з ненависним ворогом,  диким і жорстоким, що  підступом та ошуканством краде нашу волю. Про те ж і «Оргія», тільки цей заповіт непримиренності до ворога звернений до українського митця. Зрозуміло, що античність тут – то лише завуальована форма української тогочасної дійсності. Той митець, що служить своїм  мистецтвом ворогові, чинить гріх супроти духу волі та гідності своєї Вітчизни і має краще померти, аніж бути ганебним прислужником забаганок пихатого загарбника. Такий непримиренний присуд Лесі Українки зрадникам. Читаючи цю книгу, ви зрозумієте, що в будь-які часи зрада своєму народові, зрада своїй державі немає прощення.

          Тож, шановні  користувачі, жителі та гості нашої громади, запрошуємо до читального залу нашої бібліотеки, щоб більш детально ознайомитися з цими книгами і мати свою думку, свої враження від них. Читайте! І ви станемо ще міцніші духом, щоб вистояти проти ворога.  Перемога буде за нами. Слава Україні ! Героям слава!




Завідувач

відділу обслуговування користувачів

КЗ «ЗПБ ім.В.Г.Короленка» Лідія КОЛОША

Немає коментарів:

Дописати коментар