четвер, 19 травня 2022 р.

Перегляд літератури «Країна у серці Європи – Україна»

 Перегляд літератури «Країна у серці Європи – Україна»

(До Дня Європи в Україні)



Українці показали

Всьому світові,

Що є великою нацією,

яка ніколи не втомиться

відстоювати

свою незалежність .

         День Європи - свято держав, що входять до складу Європейського Союзу. Він святкується Радою Європи 5 травня, Європейським Союзом - 9 травня, а в Україні з 2003 року - у третю суботу травня, тобто 21 травня 2022 р.

         Після виходу у 2020 році Великої Британії ЄС нараховує 27 країн-учасниць. ЄС немає власних збройних сил, однак більшість країн-учасниць входять до НАТО. Гімн ЄС - інструментальні версія «Оди радості» - взята з Дев’ятої симфонії Людвіга ван Бетховена, яку він написав у 1823 році. Девіз ЄС «Єдність у різноманітності» - наголошує, що народи контингенту, різні за країнами і культурою, об’єдналися заради миру та процвітання. Прапор ЄС – синє тло та коло з 12 золотих зірок, які сяють, як символ довершеності, повноти та єдності.

         Споконвіків український народ прокладає стежку до європейського майбутнього і здійснює титанічну роботу, аби бути у колі друзів європейських країн. З набуттям незалежності України поступово визначився головний вектор її розвитку - інтеграція до європейського співтовариства. Відносини України з Європейським Союзом у сучасній політичній ситуації мають для неї винятково важливе значення.

         Цьогоріч День Європи в Україні особливий - ми зустрічаємо його в умовах війни. Український народ героїчно відстоює від рашистської навали демократію, свободу, історію, культуру, людські життя та мрії усієї прогресивної Європи.

         Україна, яка на передовій захищає європейські цінності, якомога швидше має стати членом Європейського Союзу і НАТО. Вона розраховує отримати статус кандидата на членство в ЄС вже у червні цього року. Більшість громадян ЄС (66%) бачать Україну частиною європейської родини і готові її підтримати. Всі 27 держав Європейського Союзу одноголосно проголосували за   фінансову      пітримку Україні у війні з росією. Масові мітинги населення європейських країн проти війни в Україні тривають постійно.

         З нагоди Дня Європи для користувачів Зіньківської публічної бібліотеки організовано перегляд літератури «Країна у серці Європи  - Україна», присвячений співпраці України з ЄС, на якому представлені книги про   історію створення Європейського Союзу та шлях України до Європи. Це книги: «Україна на шляху до ЄС», «Україна на шляху до Європи», «Європейський вибір України, «Україна: час вибору», Паскаль Фонтейн «Європа у 12 уроках» та інші.


Здійснити віртуальні мандрівки по країнах Європи, знайти потрібну та корисну інформацію про країни Європейського Союзу ви можете, якориставшись безоплатним Інтернетом та WI-FI в нашій книгозбірні.

         Книга «Україна на шляху до Європи» висвітлює проблеми інтеграції до ЄС, аналізується досвід країн, які пройшли цей шлях, а також проблеми і набутки України в реалізації стратегічної мети.





         «Європейський вибір України» - видання підготовлене за підтримки Полтавського інформаційного центру  з питань інтеграції України до ЄС і НАТО. У ньому розповідається про історію взаємин України та світу, європейську та євроатлантичну інтеграцію України, а також про зовнішньоекономічні зв’язки 4

         





12 розділів-тем, у яких йде мова про минуле, сучасність та очікуване майбутнє Європейського Союзу  розглядає брошура Паскаля Фонтейна «Європа в 12 уроках». Чимало уваги приділено економічному розвитку, науці, громадянському суспільству, правосуддю та міжнародним зв’язкам Євросоюзу.






         У брошурі «Україна: час вибору» окреслено і порівняно потенційні наслідки вступу України до Євросоюзу і Митного союзу: «Ця брошура для тих, хто хоче отримати найпростіші дані про два можливих напрями інтеграції України…».








  Доповнює перегляд літератури нова оригінальна книжка видатного англійського історика, професора Університету Лондона і нашого сучасника Нормана Дейвіса «Європа: Історія», в якій розгорнуто просторо-часове плетиво європейської історії і неоціненний, колосальний тезарус про створення Євросоюзу після Другої світової війни.  В розділі 12 «Європа подільна й неподільна 1945-1991 рр.» підкреслено: «Ідея європейської інтеграції була задумана для того, щоб більше ніколи не повторилися масові вбивства та руйнації, що відбувалися під час Другої світової війни. Вперше цю ідею запропонував Міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман у промові, яку він виголосив 9 травня 1950 року. Цей день став днем народження Європейського Союзу, і тепер щороку святкується як День Європи…».                  Це  широке історичне панно, інструктоване коштовними мініатюрами, захопить і зацікавить кожного користувача бібліотеки.


         Дане видання Валентини Лазебник «Європейський слід у становленні української промисловості. Кінець 19 – 21століття.», присвячене 30-й річниці Незалежності України. Книга відкриває приховану за радянських часів сторінку  - діяльність  європейських промислових інвестицій та підприємств в Україні наприкінці 19 – на початку 20 ст. Вона акцентує увагу  на європейському періоді в історії українського регіону та дає відповідь на питання «Чи є в історії  Європи місце Україні?».

  

  Євросоюз твердо підтримує суверенітет та територіальну цілісність України та не визнає жодного кілометра землі, яку захопили російські окупанти та намагаються оголосити своєю територією. Він готовий надавати ефективну підтримку після завершення війни, щоб українці змогли провести всі необхідні перетворення та реалізувати своє бажання побудувати в Україні «країну мрії».

  Велика шана нашій Україні за нескореність, незламність, силу духу! І велике спасибі ЄС за людяність, за неймовірно цінне плече підтримки, за об’єднання країн світу задля допомоги нашій державі! Запрошуємо вас до нашої книгозбірні!                                                   

Немає коментарів:

Дописати коментар