вівторок, 17 травня 2022 р.

#УІК_Незалежність_30 #Книжкові_проєкти_Незалежність

 

Презентація книги Лідії Орел «Україна на схилах Дніпра: Національний музей народної архітектури та побуту України»

(до Міжнародного дня музеїв)

    Продовжуємо знайомити вас, шановні користувачі, з новими виданнями  переможців мистецького конкурсу «Книжкові проєкти до 30-ї річниці Незалежності України» від Українського інституту книги.

          Це книга  Заслуженого працівника культури України Лідії Орел «Україна на схилах Дніпра» із серії «Бібліотека журналу «Пам’ятки України». Вона  містить відомості з історії створення Національного музею народної архітектури та побуту України. Подано короткі характеристики українських історичних, етнічних та етнографічних земель, зокрема тих областей, з яких перевезено до національного скансену архітектурні пам’ятки.  Також подано інформацію про народні обряди та свята, є добірка обрядових пісень з нотами, які звучать на музейних святах з 1976 року. Окремий розділ складають твори фотохудожника Максима Рітуса.



          Звертаю вашу увагу на п’ятий розділ цієї книги, присвячений мальовничому куточку України - Полтавщині.

          На долю Полтавщини випала почесна місія бути основною складовою у формуванні українського етносу, а згодом української нації. Вона стала духовною скарбницею України.


  
        Книга містить цікаві факти, пов’язані з Зіньківським краєм. В цю книгу занесені відомості про давню хату кінця ХІХ століття із залишками малювання на митих стінах, знайдену у селі Яблучне колишнього Зіньківського району на Полтавщині. Пізніше цей розпис було відтворено у хаті села Бобрівник, встановленій у музеї. Це розписи у вигляді облямівки з червоних квіток тюльпанів на зелених вітах прикрашають обоє дверей і всі четверо вікон світлиці. На кожній зі стін  - по пишному вінку з фігурним хрестом посередині. На стелі між двома сволоками збереглася алегорична композиція: у центрі темно-синього кола білий птах, подібний на голуба, а навкруги розкидані жовті багатоременні  «зірки».

          В Національному музеї народної архітектури та побуту України є велика колекція полтавських рушників, які мають найбагатшу гаму кольорів. Як зазначає автор книги: «Особливістю полтавської хати є те, що в деяких районах рушники вивішували як панно або перекидали через жердку». Так, у деяких селах Зіньківського району рушники вишивали з двох боків по-різному й вішали то однією, то іншою сталкою «на хату».

          Відрадно також і те, що в цьому виданні  в переліку видатних письменників Полтавщини  і наші земляки: Микола Зеров і Михайло Орест, брати Григорій і Григір Тютюнники, Іван Цюпа та інші.

    Тут ви знайдете розповідь і про 50 населених пунктів, які відвідав Т.Г.Шевченко. Серед них і місто Зіньків.

          В експозиції «Полтавщина. Слобожанщина»  поряд із хатами із  селища Нові Санжари, села Шишаки і садиба з хатою із села Велика Павлівка Зіньківського району з коморою, гончарною піччю. Навпроти садиби – колодязь, а далі садиба з хатою кінця  ХІХ століття із села Попівка Зіньківського району. Хата рублена з липи.  І хата ХІХ століття із села Бобрівник – рублена, тридільна (хата, сіни, комора). Комин печі – кахляний.

Щоб мати уявлення про це фундаментальне видання і більш детально ознайомитися з ним, запрошує вас  самим погортати книгу, відвідавши читальний зал нашої бібліотеки. А працюємо ми щоденно з 8.00 до 17.00. Перерва з 12.00 до 13.00.

Довідка: Національний музей народної архітектури та побуту України розташувався на околиці Києва просто неба, в якому можна побувати в різних куточках України  і зробити своєрідну подорож у часі, розкриваючи таємниці    і побут українського народу протягом усієї його історії. Цей музей є найбільшим скансеном і найповнішим етнографічним зібранням нашої держави. Загальна площа музею понад 131 га.

Музей був заснований 6 лютого 1969 року з ініціативи громадськості, українського товариства охорони пам’яток історії та культури. Зараз на території розміщено близько 300 унікальних пам’яток народної архітектури, датованих ХVІ – ХХ століттям.







Немає коментарів:

Дописати коментар