четвер, 12 травня 2022 р.

Книги для всієї родини

 Книги для всієї родини
(скарбничка сімейних порад до Міжнародного дня сім’ї)

         Українці здавна шанують сім’ю, родину. Для них найбільша цінність - це родинні зв’язки. Від батька й до сина, від бабусі до онучки передавалися завжди й передаються досі духовні цінності.

         Основним щастям вважається не статки, а  тісне родинне коло. Саме сім’я є найбільшим багатством, тією основою, платформою, на якій будується людське життя.

         В читальному залі під відкритим небом Зіньківської публічної бібліотеки ім.В.Г.Короленка, який розпочав свою роботу в цьому році, в дитячому парку міста, зібралися мами з дітками, татусі, щоб відпочити та переглянути скарбничку сімейних порад «Книги для всієї родини». Ця книжкова виставка  була покликана зацікавити, в першу чергу, саме батьків, отримати мудрі поради  від педагогів  і психологів.


         Найголовніший секрет сімейного життя - злагода, мир і спокій у родині, пише у книзі Ірина Мацко «Секрети українського щастя, або Хюге по- українськи».  І ця  книга не залишила байдужими наших відвідувачів.

         Пам’ятка народного досвіду, народної культури в педагогіці і етнографії –  книга М.С. Грушевського «Дитина у звичаях і віруваннях українського народу» зацікавила молодих мам,  адже книга містить багатий матеріал від періоду вагітності жінки і до народження дитини. Їм було цікаво знати, що можна і чого не можна робити жінці при надії. Що треба бажати молодим батькам, коли вперше прийшли їх вітати з народженням дитини. Як обирати кумів  і   як проводити хрестини та багато інших цікавинок.



         Кажуть, що ім’я визначає долю людини. Так це чи ні, в будь-якому разі вибір імені для дитини є справою серйозною і відповідальною, тому такий інтерес проявляли краяни до книги Л.О.Белей  «Ім’я дитини в українській родині».




         Батьків цікавили книги, що розкривають головні засади щасливого родинного і подружнього життя. Одна з таких книг – книга Ванди Пултавської «Саме життя», в якій описані  свідчення реальних осіб та  відповіді на причини виникнення проблем  дітей, наречених, батьків, спроби їх вирішення. Кожна розповідь – це правдива повчальна історія, з якою  авторка зіткнулася у своїй лікарській практиці.

         Мудрі та корисні поради знайшли молоді батьки щодо того, як треба поводитися, коли немовля тільки-но з’явилося на світ; поради молодим мамам, як годувати, одягати, купати дитину, а ще як дитина розвивається від одного до трьох років  у книгах Б. Спока «Дитина та догляд за нею»,  Е.Фенвік «Мати і дитина. Практичні поради для батьків – від зачаття до трьох років» та Зої  Макарчук «Малюки від народження до року».


         Такі видання, як відмітила одна із відвідувачок читального залу під відкритим небом, допомагають навчитись зберігати емоційний спокій, долати проблеми й уникати помилок у вихованні дітей, створення  взаєморозуміння та гармонію в сім’ї.

    Ознайомилися бажаючі і з новими журналами «Українська родина», «Історії із життя», які отримує бібліотека.
Були запропоновані і книги українських письменників про родину та сімейні стосунки - Іван Котляревський «Наталка Полтавка», Леся Українка «Лісова пісня», Іван Нечуй-Левицький «Кайдашева сім’я» та інші.

    Сподіваємося кожен, хто перегорне сторінки цих книг та журналів (а виставка продовжує функціонувати в читальному залі бібліотеки) допоможе знайти всім нашим відвідувачам відповіді на запитання про родинні стосунки, виховання дітей, звеселить дотепним гумором та споконвічним протистоянням невісток та свекрух героїв Кайдашевої сім’ї, занурить у надзвичайний романтично-драматичий світ кохання Мавки та Лукаша, порадує колоритним літературним українським словом Івана Котляревського.

    В цей непростий час віримо, що саме підтримка рідних та близьких людей, віра в те, що вдома чекають кохані дружини, дітки, лине до Бога свята материнська молитва додає нашим захисникам сил боронити рідну землю, саме відчуття великої родини дає всім нам впевненість у нашій омріяній та вистажданій перемозі. Все буде УКРАЇНА!

Немає коментарів:

Дописати коментар