вівторок, 24 травня 2022 р.

«Мова – державна перлина. Нею завжди дорожіть»

  «Мова – державна перлина. Нею завжди дорожіть»

(до Дня слов’янської писемності і культури)



 

          Мова – це одне з багатьох чудес світу. Вона є тим цінним надбанням нашого буття, тією скарбницею важливих знань, що визначає нашу ментальність. У ній сконцентровано всі бажання, надії та сподівання мільйонів людей, що являють собою єдиний народ.

Саме вона – наша мова – втілює в собі український характер, нашу пам’ять, історію та душевну міць, наші звичаї і традиції, розум і багатющий досвід поколінь, ніжну красу і силу душі людської.

24 травня Україна відзначає День слов’янської писемності і культури. У цей день православна церква вшановує братів-подвижників Кирила і Мефодія, двадцятирічна просвітницька діяльність яких мала всеслов'янське значення: вони підняли освіту і спільну культуру слов'янських народів на високий щабель, дали слов'янському світу алфавіт кирилицю і глаголицю, заклавши тим самим основи церковнослов'янської писемності, фундамент всіх слов'янських літератур. Одночасно зі створенням абетки було розпочато роботу над перекладом з грецької на слов'янську Євангелія та Псалтиря. Кирило та Мефодій переклали зі старогрецької мови багато книг, що започаткувало слов'янську літературну мову і книжкову справу.

До Дня слов'янської культури та писемності в читальному залі Зіньківської публічної бібліотеки оформлено книжкову виставку «Мова – державна перлина. Нею завжди дорожіть».


Завітавши до нашої книгозбірні, користувачі зможуть ознайомитись із виданнями, присвяченими видатним просвітникам – Кирилу та Мефодію, дізнатись про цікаві факти з питань історії виникнення, розповсюдження і функціонування слов’янських мов, отримати інформацію про розвиток слов’янської культури в сучасному світі.

Багато нового, цікавого й несподіваного про витоки мови, про древній спосіб наших пращурів передавати інформацію на відстань, про філософію українського слова, про числа, літери, імена, про молитву і пісню знайде читач в книзі Піддубного С. «Українська мова - мова вільних людей».



Чим українська мова багатша за інші? Який вік нашої мови? І в чому її неоціненне багатство? На ці питання відповість книга Олекси Різникова «Українська мова – спадщина тисячоліть».


   Серед представлених на експозиції книг зацікавлений читач віднайде  видання, які подаровані Українським інститутом книги.

Сотні тисяч років мова супроводить людину, даючи їй змогу вижити й жити. Людина створила мову, а мова зробила її людиною. Про походження й історичний розвиток української мови, її структуру, логіку й закономірності побудови пропонуємо дізнатися зі збірника Ющука І. «Мова – найбільший скарб».


Сьогодні в рідній мові стільки зайвини, що вже й не злічити. Вивільнити українську мову від усього зайвого, повернути розуміння величі й краси української мови, а також покращити загальний рівень володіння українською мовою в побуті та діловому спілкуванні - така мета автора словника правдивої мови «Скажи мені українською» Тараса Берези.


Книга Олександри Сербенської «Голос і звуки рідної мови» допоможе читачеві пізнати особливості українського усного мовлення, ту живу стихію, яка постійно огортає нас, у якій судилося нам жити, збагнути силу звукового мовлення як основної форми мови, а також глибше усвідомити вже сказане мудрецями: «Таїна буття і таїнство мови - ідентичні».


Тож, запрошуємо всіх користувачів до нашої книгозбірні, щоб більш детально ознайомитися з іншими представленими книгами на виставці.        

Сподіваємось, що ці видання допоможуть збагнути всю велич рідного слова, викличуть бажання вивчати українську та милуватися її красою. А твори видатних українських письменників та поетів розкриють багатство та силу українського слова.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар