середу, 25 травня 2022 р.

Знайомтесь, нове видання

 

Знайомтесь, нове видання

(презентація книги Петра Ротача та Олександра Ротача
«Полтавщина Літературна:
енциклопедичний бібліографічний словник у 3-х томах»

                                             


Петро Ротач - відомий усьому світу історик, краєзнавець, поет, прозаїк, публіцист, енциклопедист, громадський діяч. Друкуватися почав у 1940 році у місцевих та столичних виданнях, а також у європейській періодиці. Член спілки письменників України з 1992 року. Лауреат обласної премії ім. Панаса Мирного, почесний член Всеукраїнської спілки краєзнавців та Всеукраїнського товариства «Просвіта».

         Наприкінці 50-х П.Ротач почав укладати бібліографічний словник «Полтавщина літературна», де вперше увів у науковий обіг біографії репресованих земляків-письменників, загалом 577 статей-персоналій.

                                             


         «Полтавщина літературна» - це унікальний бібліографічний словник, що вражає кількістю зібраного і опрацьованого матеріалу. Це літературна енциклопедія, робота над якою велася понад 55 років, вона охоплює період від 17 століття до наших днів. В словнику представлені відомості про багатьох  відомих письменників, серед яких Микола Зеров, Михайло Орест, Андрій Головко, Леонід Первомайський, Юрій Дольд-Михайлик, Борис Олійник, Василь Симоненко та інші.

         До словника увійшли понад 3 тисячі довідок про авторів літературних, публіцистичних, критичних творів, спогадів, перекладів тощо – діячів культури, науки та окремих особистостей, життя яких повязане з Полтавщиною.

         Це праця, історія підготовки якої вже стала легендою. Роботу над словником літераторів Полтавщини було розпочато П.Ротачом ще у 50-х роках минулого століття. Проте публікацію матеріалів до словника в часопису «Архіви України» примусово припинили, а їх автор упродовж багатьох років зазнавав переслідувань з боку КДБ, насамперед за своє позитивне ставлення до українських літераторів.

                                     



         Однак головний задум свого життя – бібліографічний словник – Петрові Ротачу завершити не вдалося. Нині, у значно більш розширеному вигляді, цю унікальну за повнотою представлення персоналій письменників Полтавщини працю підготував до друку його син – Олександр, архітектор за фахом, краєзнавець за покликанням.

         Видання розраховане на широке коло науковців, краєзнавців, студентів, учнів і усіх, кому небайдужа історія та культура України.

         З нагоди 95-річчя від дня народження Петра Ротача «Полтавщину літературну» випущено видавництвом «Дивосвіт» за кошти, виділені Полтавською обласною державною адміністрацією  за планом випуску соціально значущих видань.

         Сподіваємося, що цей бібліографічний словник буде цікавим не тільки науковцям, а й пересічним користувачам. Адже як писав М.Жулинський: «Своєю подвижницькою, науковою і літературною творчістю, яка надихалася його глибокою вірою в неминуче постання незалежної соборної України, славетний полтавець і великий українець Петро Ротач і відстоював нашу з вами Україну».

         Тож запрошуємо користувачів та гостей нашого міста завітати до нашої бібліотеки та ознайомитися з цим унікальним виданням.

Немає коментарів:

Дописати коментар