понеділок, 25 квітня 2022 р.

Книжкова виставка «Чорнобильська трагедія: зіньківський вимір»

 

(до Дня Чорнобильської трагедії)

 


                                                                                    
...Вже лелека не в'є там гніздечка,

                                                                       Не лунає там пісня і сміх,

                                                                            Наче сироти, стали містечка

                                                                              Без людей нерозумних своїх.

Надія Косяк «Чорнобильські дзвони»


26 квітня в Україні День пам'яті Чорнорбильської трагедії.

Сьогодні, коли Україна у вогні від ракет, бомб і снарядів, які шле на  нашу землю, наші міста й села російський агресор, йде війна, дуже важко згадувати цю трагічну дату.

26 квітня 1986 року, у цей фатальний день на Чорнобильській атомній електростанції вибухнув четвертий енергоблок. Жахлива аварія призвела до радіоактивного опромінення величезної кількості людей, до забруднення води й навколишнього середовища.

На ліквідацію наслідків Чорнобильської катастрофи піднялася вся Україна. Найважчі випробування лягли на плечі пожежників та ліквідаторів.

Загалом було залучено близько 240 тисяч рятувальників. Перші пожежники, які прибули гасити полум’я, не мали спеціальних засобів захисту, тому отримали високі, навіть смертельні, дози радіації. Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, до кінця 1986 року четвертий реактор АЕС був накритий спеціальним “саркофагом”.

У Чорнобилі й Прип’яті, в 30-кілометровій зоні працювали і представники нашої Зіньківщини. Завдяки висококваліфікованим діям вогнеборців стихію було приборкано. На жаль, дуже дорогою ціною, ціною людських життів. 

26 квітня – день пам’яті про велику техногенну катастрофу, а також це день вшанування героїзму пожежників, персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, учених, будівельників, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії, подвиг яких назавжди залишиться в пам’яті українського народу. З цієї нагоди  в читальному залі для користувачів публічної бібліотеки підготовлено книжкову виставку «Чорнобильська трагедія: зіньківський вимір», на якій представлені книги, що розкривають причини та наслідки чорнобильської катастрофи, краєзнавча література, спогади зіньківчан-ліквідаторів аварії, художні твори, публіцистичні нариси.

Особливої уваги на виставці заслуговують книги присвячені землякам-зіньківцям ліквідаторам аварії на ЧАЄС, їх героїчному подвигу.  Це книги: «Обпалені зорею Полин», «Чорнобиль вічний біль».








А також книга «Чорнобиль-30. Книга слави і пам’яті. Полтавська область», до якої занесено імена земляків-ліквідаторів та їх спогади.



Жодні трагедії не минають безслідно. Вони впливають на наше життя незалежно, чи ми були їх свідками. Знати і розуміти наслідки Чорнобильської трагедії надзвичайно важливо.

Пропонуємо нашим користувачам взяти до рук книгу - щоб згадати, уявити і осмислити масштабні наслідки техногенної катастрофи, дізнатися правду про ті події, перейнятися людським болем, людськими стражданнями, запам’ятати своїх героїв-земляків.

Низький уклін всім, хто боровся зі страшною бідою. Священна пам'ять про Ваш подвиг не згасне у віках і збережеться в серцях народу.

Слава Україні! Героям слава!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар