понеділок, 30 травня 2022 р.

І знову про куріння

 

«І знову про куріння»

(інформаційний дайджест
до Міжнародного дня боротьби з тютюнопалінням)

"Тютюн завдає шкоди тілу, руйнує розум, отуплює цілі нації".

(О. де Бальзак)


         Традиційно щороку 31 травня весь світ і Україна в тому числі, відзначає День боротьби з тютюнопалінням, який встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

         За статистикою в Україні курить більше половини дорослого населення в цілому, серед них палить більше 10% жінок. Також, за деякими дослідженнями, серед старшокласників у школах курить близько 53%. Внаслідок цього Україна займає перше місце в Європі за розповсюдженням тютюнопаління. Щороку понад 8 млн. людей в усьому світі помирають через хвороби, спричинені вживанням тютюну, а в Україні куріння забирає в середньому 85 000 життів.

         Куріння є не лише особистою проблемою кожної людини окремо, але й гострою соціальною проблемою, з якою пов'язане майбутнє всього людства.


         В нашому дайджесті ми хочемо вкотре нагадати вам про шкідливість тютютнопаління, а можливо деякі з наведених фактів для когось стануть ще й відкриттям та поштовхом до здорового способу життя та відмови від такої модної, оманливо заспокійливої шкідливої звички.

Нікотин є однією з найсильніших рослинних отрут. Але шкідливість куріння зумовлена не лише токсичним впливом нікотину на організм людини, а й інших отруйних речовин тютюнового диму. Тютюновий дим шкідливий у всіх його проявах - перелік захворювань, на перебіг і результат яких негативно впливає куріння, налічує понад 100 різноманітних хвороб. До того ж, у середньому, курці живуть на 16 років менше за некурців, а якість їхнього життя часто є суттєво гіршою через супутні захворювання та погане самопочуття. Пристрасть до куріння є,свого роду, наркоманією.

         В статті  «Нікотин - легальний наркотик, який вбиває половину тих, хто його вживає» в газеті «Добре здоров᾽я», №19 за 2021 р. лікар розповідає, до яких наслідків призводить тютюнокуріння і як нарешті позбутися цієї шкідливої звички  - навіть якщо до цього ви зробили вже кілька невдалих спроб. 


         Щогодини 10 українців помирають від хвороб, пов᾽язаних  із нікотином. Стаття «Хочеш жити? Кидай курити!» в газеті «Добре здоров᾽я» №12 за 2021 р. допоможе вам зробити впевнені кроки до припинення куріння вже сьогодні. В ній доведено: «Ризик тютюнопаління збільшує смертність практично на 90%, і навпаки, якщо ви припините курити сьогодні (не важливо скільки вам років), збільшите тривалість свого життя як мінімум на 10 -15 років. Якщо для вас ці роки - зайві, продовжуйте курити. Якщо хочете бачити, як ваші діти одружуються, народжують онуків, то кидайте курити вже сьогодні…»


           Заслужений лікар України Валентин Шаповал у своїй статті «Необхідно рятувати дітей і молодь від тютюнопаління» у газеті «Вечірня Полтава», №2, 2022 р. підкреслює, що ситуація з тютюнопалінням в Україні є вкрай загрозливою, поширеність куріння останніми роками досягла високого рівня.. Тому дітей і молодь необхідно рятувати від цієї чуми. Необхідно навести лад із продажем цигарок, не допускаючи стихійної торгівлі.


         В Україні один з найвищих показників споживання електронних  цигарок. Куріння бездимного тютюну так само підвищує ризик виникнення онкологічних захворювань, недуг порожнини рота, стравоходу та ін. Особливо страждає нервова система підлітків та молоді. «Смачна» електронна сигарета та ароматизовані тютюнові вироби для електричного нагрівання є гачком для початку вживання нікотину. «Новітні вироби не менш шкідливі за звичайні тютюнові. Частково навіть страшніші. Безпечної дози вторинного диму від ТВЕНів для навколишніх не існує…» - висвітлює цю проблему стаття «Протидія тютюнокуріння триває - черга дійшла до електронних цигарок» в газеті «Урядовий Кур᾽єр», № 5, 2022 р.


        Відмова від куріння – одна з кращих речей, яку ви можете зробити для свого здоров’я.  Всесвітній день без тютюну ще раз демонструє, що ви не один, адже саме в цей момент тисячі людей у всьому світі вступають у боротьбу  з тютюновою залежністю. Тож пам’ятай: кинути курити може кожен. І це кардинально змінить ваше життя!



Немає коментарів:

Дописати коментар