четвер, 30 березня 2023 р.

Майстриня петриківського розпису

 


    Кожен українець знає, або, принаймні, чув про незбагненний колорит петриківського розпису. Яскраві вогненно-сонячні пелюстки можуть прикрашати дерев’яний посуд, скриньки для коштовностей, дитячі іграшки, писанки чи навіть стіни домівок! А ці чудернацькі жар-птиці, райдужні ягідки калини, різнобарвні пелюстки райських квітів назавжди закарбуються у вашій пам’яті, варто вам лише один раз поглянути на диво справжніх майстрів цього декоративного мистецтва.

   Ім’я Марфи Тимченко займає особливе місце в історії української культури. Все своє життя вона свято зберігала традиції українського народного мистецтва та зробила величезний внесок у його розвиток. Роботи всесвітньо відомої майстрині петриківського розпису — це не просто окремі візерунки, це повноцінні смислові композиції, із яскраво прописаними народними характерами та образами.

    В актовому залі  Зіньківського центру соціальних послуг для пенсіонерів - членів бібліотечного клубу «Леді Позитив» спільно з працівниками відділення соціальної роботи було проведено вітраж творчості «Майстриня петриківського розпису», присвячений диво-жінці й чудо-мисткині Марфі Тимченко, народній художниці України.



    Ведуча заходу,  бібліотекар Зіньківської публічної бібліотеки Валентина Зеленська, ознайомила з творчою біографією мисткині , яка народилася в славнозвісному селі Петриківці на Дніпропетровщині, що славиться народними майстрами декоративного розпису. Вона українська художниця, знана майстриня петриківського розпису, перший лауреат Премії імені Катерини Білокур. ЇЇ самобутня, високомайстерна, багатогранна творчість заслужено займає одне з чільних місць серед великої чисельності майстрів пензля. Художниця присвятила близько сімдесяти років свого творчого життя різним мистецьким інтересам, зокрема народній станковій графіці, декоративному та монументальному живопису, розписам на порцелянових і дерев’яних виробах, художній поліграфії, текстилю.


    Бібліотекар підкреслила, що птахи та квіти були найулюбленішими сюжетами Марфи Тимченко, причому всіх птахів вона обов’язково подає в профіль і обов’язково сидячими на квітучій гілці. І все ж це не повторювання, яке дозволяє сприймати кожен твір як щось абсолютно нове. В цьому і полягає сила творчості народного майстра.


    Присутні переглянули відео: «Марфа Тимченко і її петриківський розпис», «Марфа Тимченко: «Моя квітуча Україна…», «Райські птахи Марфи Тимченко», «Онлайн-виставка картин петриківського розпису Марфи Тимченко» та інші.

    Її справу сьогодні продовжують рідна донька Олена Скицюк і онука Оленка Кулик, які є членами Національної спілки художників України.

    Такі митці як Марфа Тимченко народжуються не часто. Вона прийшла в життя, щоб виявляти красу народної душі й щедроти людського серця, щоб утверджувати й збагачувати духовну традицію свого народу. Вона є своєрідним Божим даром української нації


     На захід був запрошений начальник відділу «Зіньківського бюро правової допомоги» Сергій Корнійко , який надав присутнім юридичну консультацію по питаннях, зокрема, таких як: приватизації майна, житлове та податкове законодавство, права безробітних, порядок звернення до суду, нарахування та переоформлення пенсії, контрактна форма найму та інші. 



Немає коментарів:

Дописати коментар