середу, 8 березня 2023 р.

Виставка-портрет «Борімося! Поборемо!»

 Виставка-портрет 



«Борітеся – поборете!

Вам Бог помагає!

За вас правда, за вас слава

І воля святая!»

Т.Г.Шевченко

У ці березневі Шевченківські дні, вшановуючи Великого Кобзаря, ми щоразу пов’язуємо його образ із боротьбою нашого народу за волю і незалежність рідної України. Сьогодні в такий складний час не можна стояти осторонь подій, які відбуваються навколо нас, і свою життєву позицію не потрібно боятися декларувати. Не може осторонь залишатися й наша бібліотека, яка усіма силами прагне допомогти нашому народові, нашим людям, адже наше слово – це, упершу чергу, підтримка в складну хвилину.

У зв’язку з тим, що в нинішній непростій ситуації неможливо згадувати про поета окремо від героїв, які віддають своє життя у смертельному двобої з агресором, з нагоди пам’ятної дати в читальному залі експонується виставка-портрет «Борімося! Поборемо!»,  присвячена світлій пам’яті Тараса Шевченка.

Запрошуємо Вас на нашу книжкову сповідь…




У своїх творах, які представлені на виставці, геніальний Пророк України – Тарас Шевченко передав трагічний стан народу, а запальним Словом покликав до боротьби за перемогу Правди, за вільну Україну, за її духовне відродження, за суверенну Державу.  

Серед видатних мислителів та літераторів завжди виділяється постать, велич якої виходить за межі мистецтва: ця людина стає духовним наставником, і символом нації. І, справді, багато з того, що писав митець, здійснюється. Три десятиліття ми жили у вільній, незалежній, спокійній державі, про яку Шевченко міг тільки мріяти і писати. Однак справдилася й пересторога Кобзаря про те, що «Україну злії люди присплять, лукаві, і в огні її, окраденую, збудять…». Мов у воду дивився пророк, пишучи ці слова, серце України палає вогнем, а найкращі сини та доньки жертвують найдорогоціннішим – своїм життям, щоби захистити та зберегти цілісність та недоторканість своєї Батьківщини.

Геніальний поет цілком справедливо посідає перше місце серед Великих Українців, був і залишається духовним батьком нашого народу. Автор безсмертного „Кобзаря” все своє життя присвятив боротьбі за визволення українців від соціального і національного поневолення.

 «Він був селянський син і став князем в царстві духа. Він був кріпак і став великою силою в громаді людських культур. Він був простак і відкрив професорам і вченим новіші і свобідніші степені. Він терпів десять літ від російської воєнщини, а зробив більше для свободи росії, ніж десять побідних армій. Доля переслідувала його ціле життя, та не покрила іржею золота його душі, не обернула його любові до людства в ненависть, ані його віри – в розпуку. Доля не щадила йому страждань, але не стримала  його радості, що била здоровим джерелом життя.

Та найкращий, найцінніший дар доля дала йому по смерті – невмирущу славу і вічну нову насолоду, яку дають його твори мільйонам людських сердець».

І. Я. Франко

Шевченко прагне згуртувати націю і пише послання до всіх поколінь українців «і мертвих, і живих, і не народжених». Це було послання в майбутнє, яке й досі не втратило своєї актуальності. Слова докору, застереження, прохання стосуються багатьох наших сучасників та й нас самих. Історія, ніби повторюється знову і знову, поет майже 209 років тому переконував українців, що доля наша у наших руках. Тож потрібно дбати і про себе, і про Україну, вчитися на помилках історії та думати про майбутнє.

У долі Шевченка важливою є кожна дрібниця. Черпати інформацію про нього можна з розповідей самого поета: автобіографії, повістей, зі щоденника та його епістолярної спадщини, також зі спогадів сучасників. Про біографію Шевченка та його твори є написано безліч статей та наукових праць, які зберігає наша книгозбірня.

Сьогодні, 9 березня, у 209-ту річницю з дня народження Тараса Шевченка, вірші поета підтримують вільний дух і незламну волю українського народу у боротьбі з окупантом. Боротьба проти загарбника триває. Стоїмо за Україну, за наші мрії, за мову, за наше майбутнє.

«І на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люде на землі…», — таким є Шевченкове слово через століття.

Віримо у ЗСУ, підтримуємо вільний дух та незламну волю українського народу.

Смійся, лютий враже!

Та не дуже, бо все гине —

Слава не поляже;

Не поляже, а розкаже,

Що діялось в світі,

Чия правда, чия кривда

І чиї ми діти.

Наша дума, наша пісня

Не вмре, не загине...

От де, люде, наша слава,

Слава України!

Без золота, без каменю,

Без хитрої мови,

А голосна та правдива,

Як Господа слово

 

І сьогодні, як ніколи, актуальні пророцтва великого генія України Т.Г.Шевченка. як ніколи в жилах українців оживає козацька кров, козацький дух, патріотизм і любов…

Народе наш, у тяжку хвилину ми завжди будемо з тобою…

Шевченкові слова «Борітеся – поборете, вам Бог помагає!» наближають сьогодні нашу перемогу.

З днем народження, Тарасе!

Слава Україні!

Героям Слава!

Немає коментарів:

Дописати коментар