суботу, 3 грудня 2022 р.

Григорій Сковорода на портреті і в житті

 Григорій Сковорода на портреті і в житті

Вечір – портрет до 300 річчя від дня народження Г.Сковороди, українського просвітителя, філософа, поета, музиканта.

    В читальному залі Зіньківської публічної бібліотеки  зібралися жителі міста, учні, поети, тимчасово переміщені особи на вечір – портрет « Григорій Сковорода на портреті і в житті», щоб дізнатися чому ж до цієї постаті прикуто увагу багатьох вчених, дослідників?  Чому не  перестають вони досліджувати життя і творчість Григорія Савича? Чому він вабить мислячих людей?


  На вечорі йшла мова про славнозвісну його збірку « Сад божественних пісень». Одна із найпопулярніших пісень « Всякому місту є звичай, права» із цієї збірки прозвучала у виконанні тріо бандуристок Наталії Ремньової, Даші  Ремньової та Тані Петренко, записана на відео Зіньківською дитячою музичною школою імені Порфирія Батюка.


  Переглянули глядачі повний і трішки перероблений варіант цього вірша , який використав І.П.Котляревський у своїй п’єсі « Наталка Полтавка» - це « Всякому городу нрав і права».

  Щоб поринути в мудрість Григорія Савича,знайти для себе багато цікавих думок, що стали афоризмами, ведуча заходу Лідія Колоша запропонувала звернутися до книги « Григорій Сковорода. Життя – це подорож», яку бібліотека отримала від Українського інституту книги.


  Щоб познайомити присутніх з творами Г.Сковороди про природу, яка була для нього невичерпним джерело радості, спокою ,щастя і  викликала творче натхнення, прозвучали відеозаписи пісень « Стоїть явір над горою» та « Нащо ж мені гадати».


    Прозвучали і його славнозвісні « Байки харківські» у відеозаписах.

    Звернули увагу присутніх і на роздуми Григорія Сковороди про щастя.  Він просто і довершено   сказав: «  Шукаємо щастя по країнах,століттях, а воно скрізь і завжди з нами». Уривок  із «Розмови п’яти подорожніх про істинне щастя в житті( Товариська розмова про душевний світ)» прозвучав  у відеозапису  учня 11 –А класу Зіньківського ліцею імені Миколи Зерова Олександра Хмілевського. Підготувала педагог – організатор Валентина Іващенко.


    Про дослідницьку роботу « Педагогічні ідеї у творчості Г.С.Сковороди» розповіла Яненко Вікторія, учениця 10 – Б класу    Зіньківського ліцею №1. (Вчитель української мови і літератури Ольга Олефір)


  Виступали  і користувачі нашої бібліотеки.Так Лариса Мельник, автор книги  «А ти живи…» любить творчість Григорія Сковороди за його мудрі слова і в майбутньому хоче написати про нього новелу.   


 А Лідія Педорченко , яка  має свою збірочку під назвою « Слова, освячені любов’ю»,прочитала вірш, який  присвятила Григорію Савичу Сковороді.


   Учасники і присутні на цьому вечорі мали змогу познайомитися із книжковою виставкою літератури « Григорій Сковорода - вічний мандрівник, мудрець».




Немає коментарів:

Дописати коментар