четвер, 22 грудня 2022 р.

Фольклорні посиденьки «Український жарт в народних піснях»

 

Фольклорні посиденьки «Український жарт в народних піснях»

Пісне рідна, щиромовна, 

Пісне українця! 

  Злотом слова, співу повна 

По самії вінця.

Смуток, тугу розвіваєш 

Лихої години,

 Живу радість окриляєш

Погожої днини.

   

З давніх-давен пісня для українського народу була, є і буде тією живою водою, що зцілює душу, підносить дух, вселяє віру і надію. Українська пісня, здобула для себе визнання в цілому світі. Вона володіє  чудовою здатністю окрилювати, надихати, розраджувати в горі, тамувати душевні болі, множити силу в боротьбі.

         Незважаючи на не просте життя нашого народу, провідне місце в українській пісенній творчості належить жартівливій пісні. У ній переливаються всі барви і відтінки народного гумору, весела вдача народу, який ніколи і ні при яких труднощах не впадав у відчай. Саме з такого здорового сміху черпали люди силу до життя, що є актуальним і сьогодні.

         В актовому залі  Зіньківського центру соціальних послуг для пенсіонерів - членів бібліотечного клубу «Леді Позитив» спільно з працівниками відділення соціальної роботи були проведені фольклорні посиденьки «Український жарт в народних піснях».


         Ведуча заходу,  бібліотекар Зіньківської публічної бібліотеки Валентина Зеленська, розкрила глибокий зв’язок українців з піснею як джерелом життєвого натхнення, познайомила присутніх з історією  виникнення відомих  українських жартівливих пісень. Вона підкреслила, що жартівливі пісні щедро зображають сферу родинного побуту. Родинна тематика цих пісень надзвичайно колоритна і яскравими народними веселощами, сердечною теплотою, оптимізмом іскриться дивовижний світ жартівливих пісень.


   Завідувач відділу надання соціальних послуг, Юля Попович додала, що роль жартівливої пісні в художньому житті народу - найрізноманітніша. Вони сповнені цілою гамою різноманітних відтінків сміху - від лагідної усмішки, дружнього необразливого жарту, дотепного веселого кепкування, доброзичливої критики до висміювання, злої іронії, глузування та засуджування.

         Музичним супроводом фольклорних посиденьок стали українські пісні «Ой у вишневому саду», «Місяць на небі» та  жартівлива пісня «На вулиці скрипка грає» у виконанні учнів музичної школи  ім.П.К.Батюка -  Роткіної Діани та Шарун Валерії.


         Здавна українці любили смачно поїсти. А коли «душа співає», то й пісні просяться неодмінно  веселі. Додала настрою гостям  іронія та легкий мотив жартівливої пісеньки «Із сиром пироги» у виконанні Уляни Шкицької.


         Присутні дізнались багато цікавого про українську жартівливу пісню, переглянули відео-кліпи чудових пісень: «Дівка в сінях стояла», «Ти ж мене підманула», «Ой, під вишнею, під черешнею..», «Свекрушенька, моя ненько», «Ой на горі ярмарок» та інші.


Гумор - одна з типових рис українців. Він допомагає українцям,  навіть сьогодні, під час війни! Саме  такий здоровий сміх учасникам заходу подарував творчий колектив відвідувачів центру соціальних послуг «Панночки», продекламувавши народно-актуальні гуморески сьогодення «Повітряна тривога» та «Козачки», додали колориту у зустріч і танці «Ведмеді» та «Ой там на горі» у виконанні колективу.



     І нехай лунає нездоланний український гумор та жартівливо-сатирична пісенність, які разом з любов’ю до рідної України, вірою в ЗСУ допоможуть здолати морок війни та отримати таку жадану Перемогу!

Немає коментарів:

Дописати коментар