вівторок, 13 грудня 2022 р.

Зона відчуження: жорстокий урок історії

 

«Зона відчуження: жорстокий урок історії»

                                                                 Чорнобильський вітер по душах мете,

                                                                     Чорнобильський пил на роки опадає.

                                                      Годинник життя безупинно іде

Лиш память, лиш память усе пам’ятає.

 

          Є в житті людства події, які, якими б трагічними вони не були, не повинні стертися з нашої памяті ніколи й ні за яких обставин. Саме такою вікопомною, непідвладною часові та простору стала для планети в цілому і для нас, українців, зокрема трагедія з гіркою назвою «Чорнобиль».

         26 квітня 1986 року  сталася  найбільша техногенна катастрофа – вибух на Чорнобильській АЕС. Ця рана на тілі землі болить мільйонам людей і дотепер. Після трагедії світ зрозумів, якою маленькою та подекуди безпомічною може стати людина.

         До дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС у Зіньківській публічній бібліотеці розгорнуто книжкову виставку «Зона відчуження: жорстокий урок історії». На ній представлені книги, в яких показана вся велич людського героїзму, спогади ліквідаторів, зокрема і наших земляків, про їх участь в страшних подіях 1986 року та наступних нелегких роках боротьби.

      

   Зокрема книга О.Купрієнка «Чорнобильська Хроніка. Люди» - містить історії 16 – ти героїв – ліквідаторів; С.Плохій «Історія ядерної катастрофи» - хроніка подій від вибуху 26 квітня 1986 року до закриття станції у грудні 2000-го; Г.Аккерман «Пройти крізь Чорнобиль» - це подорож французької письменниці крізь драму Чорнобиля в різноманітних її людських аспектах.




         Також до вашої уваги книги мужності «Обпалені зорею Полин» та «Чорнобиль. Вічний біль», в яких історії подвигу наших земляків-ліквідаторів, тих, хто першим став на захист прийдешніх поколінь, розуміючи, що  не тільки виконує свій громадянський обов’язок, а й своїми діями творить справжній подвиг.

         Широко висвітлена тема Чорнобиля і в художній літературі, зокрема у творах Л.Костенко, М.Луківа, Ю.Щербака, Є.Гуцала та інших. Хочемо звернути вашу увагу на твір В.Яворівського «Марія з полином наприкінці століття», у якій чорнобильська трагедія  показана через долю родини Мировичів. Автор, нічого не приховуючи і називаючи речі своїми іменами, оприлюднює страшну правду про ті події.


           У книзі С.Алексієвич «Чорнобильська молитва» - розповідь про особисті трагічні історії: про кохання, про хвороби, про боротьбу… І всі ці історії зливаються у одну Чорнобильську молитву.

           Поемою-піснею, скорботною піснею можна назвати твір І.Драча  «Чорнобильська мадонна», в якій автор осмислює що сталося і чому. З горем говорить він про матір-вдову, про  жінку, яка внаслідок трагедії втратила дитину. Вогненний погляд жінки наче проникає в душу винуватців трагедії.

         Ми низько вклоняємося пам’яті тих, хто відвівши від нас «пекельний атом», відійшов за межу вічності, та безмежно вдячні тим, хто сьогодні з нами поряд. Час невблаганний над звитяжцем, він  незабутній як і біль Чорнобиля.

Немає коментарів:

Дописати коментар