середу, 8 червня 2022 р.

Королева червня – полуниця

          Працівники Зіньківської публічної бібліотеки імені В.Г.Короленка в читальному залі під відкритим небом, який розмістився в дитячому парку міста, організували журнальний мікс для жителів міста, гостей і наших постійних користувачів під назвою «Королева червня – полуниця».


Полуниця по праву називається королевою ягід на будь-які садовій ділянці. Тому і було багато бажаючих дізнатися про цю ягідну культуру більше. Відпочиваючі мами і бабусі разом із дітьми гортали журнали, які отримує бібліотека та вибирали для себе щось цікаве про цю ягоду, знайомилися з досвідом роботи дачників і фермерів по вирощуванню полуниці. Дізнавалися про різні сорти полуниці та їх вирощування – це голландські, німецькі, італійські, українські.

Ось тримає жінка журнал «Дім. Сад. Город», що дає поради як висаджувати суницю навесні, влітку і восени, які саме добрива вносити, і що потрібно, щоб зберігалася волога і поживні речовини, і щоб давала хороший врожай.


        «Виявляється, найурожайніший сорт полуниці - американської селекції Кабрілло», - говорить  молода мама, підійшовши до нас. «Я і не знала, що він переважає італійські сорти: Альбіон, Сан Андреас за смаковими якостями, розміром і товарним виглядом. Про це я дізналася прочитавши статтю «У пошуках суничних скарбів» у журналі «Дім. Сад. Город», №8, 2020 рік, с.20».

         Із секретами вирощування високих врожаїв суниці, а саме: « Мальва»,  «Альбіон», «Флоренс» знайомилися в журналі «Сад і город» №4, 2021 рік, с. 16-17.

      Працівники бібліотеки звернули  увагу любителів цієї ягоди на найбільш незвичайні сорти, врожай яких можна отримувати протягом цілого року, пересаджуючи кущі в теплицю на холодний період. І навіть на підвіконня. Ці сорти, висаджені у горщики або ящики, взимку теж плодоносять. Один із таких сортів – «Евенс 2».

         Для тих, хто хоче крім ягід отримувати і «вау – ефект», були запропоновані статті із журналів, які пропонують вирощувати полуницю у підвішеній корзинці, висаджуючи  гібриди-рослини, які плодоносять з весни і до глибокої осені.

      Бібліотекарі розповідали, що споживання ягід полуниці  дає змогу запобігти розвитку різних захворювань. Що ці ягоди стабілізують рівень цукру в крові, поліпшують зір.

    Для когось стало новинкою, що у п’яти середніх ягодах суниці міститься стільки вітаміну С, скільки в одному апельсині.


     Акцентувалась увага присутніх і  на тому, що ця смачна, запашна ягода, яка підкорила весь світ, слугує незамінним доповненням для приготування оригінальних десертів і прикрашає найрізноманітніші страви на нашому столі. Тому,  щоб потішити близьких оригінальними тортами, тістечками та вразити гостей вишуканими стравами з додаванням цієї ягоди пропонували переглянути  рецепти  в журналі «Добра кухня».


А на завершення роботи читального залу під відкритим небом працівники книгозбірні почастували учасників запашною ягодою.



Немає коментарів:

Дописати коментар