пʼятницю, 24 лютого 2023 р.

Герб України - символ моєї свободи

 «Герб України  - символ моєї свободи» 

  /Прийнято перший офіційний Державний герб України/


         Шанобливе ставлення до державних символів, виховання патріотичних почуттів і гордості за власну країну є важливою сходинкою в закладенні духовних основ державності. 25 лютого 2023 року виповнюється 105 років, відколи в Коростені Українська Центральна Рада прийняла Тризуб за офіційний герб УНР.

         З 22 січня 1919 року згідно з законом про Злуку Тризуб став використовуватися і як герб Західної області УНР. Уперше спроба конституційно оформити Тризуб як державний герб була зроблена у травні 1920 у проекті Конституції, розробленому Всеукраїнською Національною Радою, а вдруге - спеціальною «Урядовою Комісією по виготовленню Конституції Української Держави» 1 жовтня того ж року.

         Державний Герб України складається з Малого та Великого Гербів. Малим Гербом України є золотий тризуб на блакитному фоні. Великий Герб України знаходиться ще у стадії розробки.  Він один із трьох державних символів нарівні з прапором і гімном. Золотий Тризуб на синьому щиті був затверджений 19 лютого 1992 року відповідною постановою Верховної Ради України.

 


         Зображення герба розміщується на печатках органів державної влади і державного управління, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ, грошових знаках та знаках поштової оплати. Вже багато століть герб єднає українців. Український тризуб уособлює для нас зв’язок поколінь, прагнення українського народу до власної державності, соборності та незалежності. Ставши Державним Гербом сучасної незалежної України, тризуб символізує спадкоємність традицій та уособлює тисячолітній зв’язок поколінь – минувшини, сьогодення та майбутнього.

          Шановні користувачі, з нагоди цієї дати, пропонуємо вашій увазі перегляд літератури «Герб України – символ моєї свободи», який презентує абонемент публічної бібліотеки для вас. На ній представлено зображення Герба та текст Постанови Верховної Ради України «Про державний Герб України», оригінальні кНиги, статті, ілюстрації. Він дає можливість простежити усю історію українського Герба: від зображень на монетах часів Володимира Великого і Ярослава Мудрого - до сьогоднішніх варіацій.


         Сьогодні, в час відродження національної самосвідомості, гостро постає проблема української символіки. Книга Володимира Сергійчука «Національна символіка України» відкриває для нас багато нового й цікавого, ви познайомитесь із маловідомою інформацією про традиції використання нашим народом гербів, прапорів, гімнів протягом тисячоліть. Автор  зауважує, що у священних символах України народ прагнув відобразити і ясні зорі, і тихі води, і край веселий, і мир хрещений, і славу, і волю...



       
Великий інтерес становлять документальні матеріали, які увійшли до видання «Ілюстрована історія України» ученого із світовим ім᾽ям Михайла Грушевського. В книзі підкреслено, що  М.Грушевський виступив з пропозицією взяти за герб УНР знак князівської влади часів Київської Русі - тризуб. На думку М.Грушевського, найкращий такий знак - тризуб, що вживався на монетах  князя Володимира та його нащадків. Так і було ухвалено. Проекти герба, підготовлені художником В.Кричевським, були затверджені в березні 1918 р.



         Перед вами, шановні користувачі - унікальна книга  «Тризуб». У ній        під символічною назвою зібрано поезії трьох авторів Володимира Косовського, Андрія Кравець-Кравченко, Євгена Чередниченка, з мальовничого Фастівського краю на Київщині - трьох друзів і однодумців, членів місцевого осередку ОУН, що діяв у місті над річкою Унавою та навколишніх селах на початку 40-х років минулого століття. Троє - в ім᾽я грядущого. Їхній неподільний творчий доробок «ТРИЗУБ». У ній автори влилися  в океан української бутності, означеної перед світом прадавнім Знаком Княжої Держави Київської, Тризубом, одне лиш пошанування якого оберталося  для тисяч свідомих українців тюрмами і засланнями. Ця книжка - про велику любов до України, її народу.


         Повість «Во славу золотого тризуба» Василя Нагірника виявиться надзвичайно цікавою для української молоді, яка прагне довідатися  більше про минуле народу України, про значення Тризуба в житті  видатного політичного і громадського діяча XX століття Степани Бандери та його боротьбу за Вільну і Незалежну Самостійну Українську Державу.



        



В статті Світлани Чорної «Тризуб - символ суверенної держави і нашої свободи» в газеті «Голос України» №33, 2022 року висвітлено, що Тризуб був відомий в доісторичну епоху, його сліди виявлено на українському Поділлі, що датується 111 тисячоліттям до нашої ери. Сучасної графічної форми він набув у княжу добу. Тризуб був родовим знаком хрестителя Русі Володимира Святославича. Було доведено, що саме Україна, а не Москва є спадкоємицею історії Русі і Києва. Ні один зі слов᾽янських
  і навіть європейських народів не має такого питомого, свого й оригінального гербу.

         Герб Тризуб, підносить почуття нашої національної гідності і наче каже до кожного українця: «Ти член і спадкоємець тисячолітньої слави великого народу, котрий уже 10 століть боровся під сим знаком».

         Україна - єдина країна у світі, яка має у Ватикані свої державні символи. У соборі св.Петра, неподалік поховання Апостола, є Престол на честь київських князів, святих Ольги і Володимира. Їх мозаїчні ікони викладено на стіні до 1000-ліття хрещення Київської Русі. Володимир Ясне Сонечко України тримає в одній руці Десятинну церкву, в іншій - хрест і стрічку із зображенням тризуба. До того ж в одному із центральних престолів собору домінують жовто-сині кольори.


         Російська агресія в Криму і на сході України розпочалася із знищення Тризуба як маркера української ідентичності. Під час повномасштабної війни він набуває щораз нових відтінків значень, які українські митці відтворюють у своїх роботах. Тризуб став таким же впізнаваним у світі, як прапор. Сьогодні це візуальна метафора незламності, стійкості та нескореності українців, які зараз борються з ненависним ворогом. Для українців у всьому світі Тризуб символізує зв’язок із Батьківщиною.

Немає коментарів:

Дописати коментар