середу, 22 лютого 2023 р.

Старовинні рецепти української кухні

 


    Українська кухня – смачна, різноманітна, щедра, ситна, цікава, самобутня. Вона створювалась протягом багатьох віків та відбиває не тільки історичний розвиток нашого народу, а ще його звичаї, традиції, і навіть природні та кліматичні особливості, в яких перебував український народ в процесі свого історичного розвитку.   На жаль, сьогодні ми дещо забули, що таке справжня домашня, корисна, здорова і смачна їжа. Ми вважаємо, що кухня - це душа народу. Наші предки володіли надзвичайними знаннями по приготуванню найрізноманітніших страв, їх кухня була збалансованою і здоровою, вони готували з великою відповідальністю і натхненням.

    Запитайте у будь-кого про українські старовинні страви - і вам одразу згадають борщ, вареники, голубці та холодець. Але наша національна кухня набагато древніша, різноманітніша та цікавіша, ніж ми думаємо! Хоч і багато традиційних страв вже не готують в українських родинах, проте їх рецепти збереглись до сьогодні.

         В актовому залі  Зіньківського центру соціальних послуг для пенсіонерів - членів бібліотечного клубу «Леді Позитив» спільно з працівниками відділення соціальної роботи був проведений хаукаст «Старовинні рецепти української кухні».


         Ведуча заходу,  бібліотекар Зіньківської публічної бібліотеки Валентина Зеленська, розповіла, що українці здавна вміли створити смачну і незвичайну страву із дешевих і звичайних продуктів: пшеничного борошна, буряків, свинини, сала, яєць і молочних продуктів. Бере свій початок наша кухня від простих сільських страв, основою для яких служать м’ясо, злаки та овочі: картопля, капуста, гриби та буряк. Оскільки ще спрадавна українці використовували для приготування їжі піч, то українські страви переважно варені, тушковані або печені. Вона запитала у присутніх: «А чи знаєте ви як пахне життя? Давайте на хвилину відчуємо цей запах… Це пахне хліб!». Тож повернімося і ми до своїх святинь, вклонімося святому хлібові, бо в ньому наше життя, сьогоднішнє і  майбутнє. Хліб, коровай,  паляниця, житник, книш – ось які назви дають хлібові в народі.


         Присутні дізнались багато цікавого про українську стародавню їжу, переглянули відео-кліпи про страви, які  зовсім незаслужено забуті і могли б буті цікаві і в сучасний час: «Книші з грибами», «Холодник з буряком», «Душенина», «Шпундра»,  «Коцюрба», «Лемішка», «Тетеря», «Кваша» та інші.

         Неповторна, унікальна, самобутня, з широкою палітрою смаків - саме така наша українська кухня. На порозі весни, цього смачного веселого свята - Масниці залишився звичай готувати смачні страви. Талановитий поет рідного краю Володимир Прислонський  побажав присутнім оновлення і щасливих днів, щедрого столу, гостинної хати, злагоди та достатку, перемоги. Він продекламував вірші «На масницю встигайте все!», «Рідна мова», «Вага слова».


          Свято для душі і шлунку - це млинці та вареники. Ці страви дуже легкі в приготуванні. Це найстаріші страви з українських страв. Учасникам заходу творчий колектив відвідувачів центру соціальних послуг «Панночки» подарував  художню постановку «А мій милий, вареничків хоче».


         Додав присутнім настрою  і танець «Заклик весни» від колективу «Панночки».


         Українська народна кухня - це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література, мистецтво, це неоціненний здобуток, яким можна і варто пишатися, який не слід забувати. Неповторна, унікальна, самобутня, з широкою палітрою смаків - саме така наша українська кухня!

         Під час повномасштабної війни, українська спільнота розгорнула ще й свій гастрономічний фронт. Майже всі заклади - від великих мережевих компаній до кав’ярень біля дому - відкрили власні волонтерські кухні.

         Світова кулінарна спільнота потроху розриває будь-які зв’язки з Росією. Натомість щодня тисячі закладів по всьому світу, від Великобританії до Австралії, готують українські страви. Легендарні шефи не просто підтримують Україну, але й збирають значні суми для гуманітарних фондів, які допомагають нам.


         А на закінчення заходу учасники пили чай і слухали гумореску про українські страви « Як пішла я в мандрівку».

Немає коментарів:

Дописати коментар