вівторок, 21 лютого 2023 р.

Плекатимеш мову – цвістимуть слова

 Плекатимеш мову – цвістимуть слова

 (мовознавчий ярмарок до Міжнародного дня рідної мови)

         Форма нашого заходу, яка пройшла в читальному залі Зіньківської публічної бібліотеки була дещо незвичайною: ми разом із поетами, гумористами, музикантами, бандуристами нашого краю і просто користувачами бібліотеки здійснили уявну подорож на ярмарок – цікавий, дотепний, веселий, такий, яким він був кілька десятків років тому  у нашому місті. Ярмарок краси нашої мови і багатства традицій нашого народу, присвячений Міжнародному дню рідної мови під назвою «Плекатимеш мову –  цвістимуть слова». Саме на ярмарку кожен  мав можливість відчути себе справжнім українцем.  Розкрити скарби нашого народу.




         Ярмарок  завжди приваблював багатьох людей тим, що тут можна було продати і купити, і на людей подивитись, і себе показати.


  Відомий всім нам поет Володимир Прислонський читав  свій вірш «І знову ярмарок в Зінькові» та «Медовий ярмарок».


         Ярмарок у нас був розумовий, тому його учасникам знадобилися  не гроші, щоб купувати, а мовознавчі знання –  розум, кмітливість, винахідливість. Ми завітали в різні крамниці і учасники ярмарку виконали різні завдання. Це і  «Слова і словники», де з’ясували значення слова «ярмарок» за допомогою тлумачного словника, «Словечка до словечок» - підбирали синоніми до запропонованих слів.  А ще антоніми  у крамниці «Знайди пару».






         Успіх ярмаркування – в умінні говорити. Тому заглянули в крамницю  «Скарби українського фольклору», щоб пригадати прислів’я та приказки про мову. А в крамниці «Мовне джерело» ми знайомилися із фразеологізмами, які часто звучать на ярмарку.


         Ті, хто люблять кумедні випадки, які трапляються з людьми в житті, зупинилися біля крамниці «Сміх заради життя», де читав свої гуморески  житель села Тарасівка Григорій Крутько».


         А в крамниці «Розквітай же, рідна – українська мова» слухали вірші молодої, талановитої поетеси, студентки Лохвицького  медичного коледжу Анни Шпіки «Солов’їна мова»,  «Рідна мова» Григорія Крутька, а ще вірш присвячений українській мові Володимира Прислонського, автора багатьох збірочок віршів.


          Звучала на нашому ярмарку і українська пісня «Вишиванка», чаруючи своєю ніжністю і витонченістю, у виконанні ансамблю бандуристок Зіньківської музичної школи імені Порфирія Батюка.



         Була можливість послухати і пісні «Ой, у лузі, червона калина» у виконанні Андрія Хливнюка, «Стефанія» групи Kalush, «Вишні» Антона Велбой та троїстих музик у виконанні викладачів Зінькіської музичної школи імені Порфирія Батюка.



         На ярмарку  було місце, де пропонувалися книги, викладка яких була на книжковій виставці «Пелюстки мови»


Мовознавчий ярмарок показав, що зіньківчани знають рідну мову, вміють використовувати її багатство у власному мовленні.

Тож бережімо, плекаймо рідну мову, плекаймо кожне українське слово, розмовляймо гарно і вишукано!

          Нагородою за правильні відповіді були солодкі призи.




Немає коментарів:

Дописати коментар