понеділок, 20 лютого 2023 р.

Урок патріотичних цінностей «Небесна Сотня: ціна свободи»

 

Урок патріотичних цінностей «Небесна Сотня: ціна свободи»

(до Дня Героїв Небесної Сотні)

 


Під прапором стояли – під прапором й спочили.

Прийми, о Господи, своїх синів!

За України волю їх убили

В шалений жар тривожних днів

     Їх назвали Небесною Сотнею – українців, які загинули у Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути народом – джерелом і мірилом влади у власній державі, за країну, в якій не страшно жити і народжувати дітей.

    Час невпинно плине, змінюються пори року, але пам’ять повертає нас у зиму 2014 року, яка не просто змінила українців, а дала нам несхитну віру в себе, в свій народ, подарувала надію на краще майбуття, змінила світогляд мільйонів. Саме тоді згадали ми, що таке честь і гідність, духовність та милосердя, відвага і мужність та як багато вони важать в отакі визначальні для цілої нації моменти.
    Постріл, другий, розірвалася тиша і нестерпний біль…Кров, вогонь, стрілянина на ураження… Знову смерть, поранені, відірвані руки, проламані голови, вибиті очі, покалічені жінки, поранені священики.
    Фінальним і найбільш драматичним етапом революції стали події у Києві 18-20 лютого, в ході яких загинуло більше сотні кращих наших синів і дочок. Розгони Євромайдану відзначилися брутальним побиттям сотень людей, десятків журналістів. Поступово ці «штурми та розгони» переросли у велетенські акції супротиву, били дзвони всіх церков, а кожен штурм сприймався в Україні як «боротьба не на життя, а на смерть».
    На знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року) захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини та європейське майбутнє 20 лютого Україна відзначає дату - День Героїв Небесної Сотні.
    Для учнів Зіньківського опорного ліцею №1 та гостей було проведено урок патріотичних цінностей «Небесна Сотня: ціна свободи».


    На жаль, реалії нашого сьогодення змусили всіх учасників спуститися до укриття та продовжити свій урок там, та це лише вкотре доводить незламність духу нашого народу, і зокрема, його юних патріотів.
    Ведучі заходу Лариса Криштопа та Людмила Рибалка разом з присутніми відновили хронологію подій, що відбувалися на Майдані Незалежності в Києві у 2013-2014 роках, згадали поіменно всіх Героїв Небесної Сотні, переглянули відео-сюжети про трагічні події Майдану.


    На заході лунали патріотичні вірші у виконанні учениць ліцею ім.Миколи Зерова Вікторії Циганенко та Анни Дейнеги.


    Хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих.


    Запрошений на захід учасник антитерористичної операції, наш земляк – сержант Юрій Алфьоров, поділився з учнями спогадами про нелегку боротьбу за єдність та цілісність на Сході нашої країни.


    Присутні ознайомилися з книжковою виставкою «В їхніх серцях жила Україна», яка була представлена в читальному залі книгозбірні




    Сьогодні ми закликаємо вас згадати у ваших молитвах усіх Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє. Хай пам’ять всіх невинно убитих, згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.
    Сьогодення бринить тривогою. Кремлівські імперіалісти вдаються до дрібних провокацій, масштабних злодіянь, щоб знищити нашу незалежність, зламати нашу волю, відібрати у нас свободу. Уроки 2014-го для них виявилися марними. А для нас? «…Дивляться з темних небес загиблі поети й герої – всі ті, хто так вірив у світле майбутнє…». Не маємо права зрадити їхню віру, нашу Україну!...
    Небесна сотня – це наш біль і наша гордість, це наші сльози і наш душевний щем вдячності, за все, що вони зробили для нас. Сьогодні вони дивляться на нас з небес і промовляють – «не дайте злу перемогти», адже Україна і нині в сльозах, на її захист у війні з російським агресором стають тисячі й тисячі патріотів нашої держави, борються за її єдність та цілісність.
    Загиблі віддали своє життя за всіх нас. Це має пам’ятати кожен з нас! Сьогодні, завтра і завжди!
    Бажаємо всім нам в цей тяжкий, тривожний час для нашої країни і нашого народу, мужності, витримки! Тоді вистояв Майдан і відбулась Революція Гідності. Вистоїмо і зараз – і здобудемо Перемогу! Бережіть себе, своїх рідних і Україну! Слава Україні! Героям Слава!

Немає коментарів:

Дописати коментар