четвер, 28 жовтня 2021 р.

Книжкова премія «Екпресо. Вибір читачів 2021»

 

Книжкова премія  «Екпресо. Вибір читачів 2021»

 

 Запрошуємо користувачів Зіньківської публічної бібліотеки імені В. Г. Короленка прийняти  участь  у п’ятому сезоні  книжкової премії  «Експресо. Вибір читачів 2021», яка була започаткована телеканалом «Експресо»  у 2017 році за підтримки ГО «Демфорум». Премія має на меті відзначення найкращих вітчизняних літературних новинок і підтримку інтересу до читання книжок в Україні.

 


Нам надійшла книга  Юрія Андруховича  «Радіо Ніч»



Юрій Андрухович — знаний український поет, прозаїк, перекладач, есеїст, один із засновників постмодерністської течії в українській літературі, яку умовно називають «станіславським феноменом.

 



    Це історія про музиканта, героя барикад, революціонера Йосипа Ротського, який через життєві обставини створює нічну радіостанцію «Радіо Смуток».
Ідея роману, за словами письменника, з’явилась у 2005 році під час інтерв’ю у Варшаві, коли його запитали, чим би він займався, якби перестав писати. Андрухович тоді відповів, що заснував би нічну радіостанцію з улюбленою мінорною музикою яку назвав би «Радіо Смуток». Наприкінці 2017 року ідея втілилась у книгу. «Загалом писання цієї книжки – це 2 роки. Така склалася симетрія: перший рік я нотував і думав. А потім – рік писання, розбудовування отого вихідного файлу», - зазначив письменник.
    У романі основні події відбуваються під час революції. Деякі з них дуже схожі на українські революційні події: «До столиці потяглися перші невеличкі групи протестувальників. Телевізія їх висміювала й натякала на іноземні фінансові джерела, що з них, мовляв, оплачено всі ті намети, теплий одяг; презервативи й легкі наркотики. Все промовляло на користь успішної дискредитації, а протест мав згорнутися так само не популярно, як і почався. Проте, через ексцес виконавця – поліція суттєво перестаралася з побиттям кількох заблукалих у столиці провінціальних активістів – загальна байдужість на очах перемінювалася на дедалі масовішу заангажованість...»
    «Наш Майдан у жодному разі не програв, і тому місто не називається Києвом, країна не називається Україною. Ми не знаємо, з якої країни Йосип Ротський, ми тільки здогадуємося, що його рідна мова належить до слов’янських», – сказав Андрухович на одній із зустрічей із своїми читачами. Він додав, що «Ротський – це піаніст, який грав на барикадах. Він мав з десяток прототипів нашого Майдану».
    Письменник підкреслив, що Революція гідності супроводжувалася естетичними ідеями, і неправильно уявляти, що там лише літали «коктейлі Молотова» і все горіло. Під час революції звучала симфонічна музика. Так і у романі: сам Ротський – музикант на барикадах, на своєму радіо він має власний плейлист, який вмикає слухачам.
    «Привладні мерзотники роблять усе для того, щоб своїм нечуваним диким насильством підло спровокувати наше насильство у відповідь, - говорить Юрій Андрухович вустами свого героя роману, - але вони його не дочекаються! Ми відповімо піснями й гітарами, а також каскадами фортепіанної музики. Ми збудуємо зі звуків стіну, крізь яку не проб’ється жодна поліційна банда з киями й газами! З ними насильство і бандократія! З нами класика, джаз і прог!».
    На останніх сторінках роману головний герой твору говорить: «А взагалі, мені пощастило. З погляду виживання тяжко переоцінити те, що мене загребли. Причому за лічені тижні перед тим місивом. Коли все почало горіти, вкриватися сажею, лементом і вибухати кров’ю аорт. Якби не потрапив до того боксу посеред лісів… Вони трохи попрацювали над моїми пальцями, й після того мені лишилося слухати, як грають інші».
    Напевне вас здивує чому у назві книги є слово радіо. Сам автор книги Юрій Андрухович зазначає, що радіо у назві не випадкове: «Це дивовижне явище. Радіо залишає вимір перебування сам на сам, вимір інтимності, вслуховування у щось інше або дуже близьке, знайоме. Радіо, безумовно, музичне. Герой роману – ексмузикант, в силу зовнішніх обставин, поступово втратив здатність грати на клавішних інструментах на тому рівні, як колись міг. І радіо стає його новим інструментом».
    В романі Йосип Ротський говорить: «А в мене радіо, ніч. Радіо Ніч. І ви мене слухаєте. Зараз настане восьма, я пущу вам останню музику…».
    Слід зазначити, що музика грає важливу роль у тексті роману Юрія Андруховича. Взявши книгу, ви матимете змогу в читальному залі бібліотеки, вдома чи парку міста послухати саме ті твори, які вмикає Ротський, за допомогою QR-коду, розміщеного на обкладинці. Для цього потрібно мати телефон з підтримкою відповідної функції. Такі сучасні технології використовує автор при виданні книги. І це чудово!

 
    Основою для обкладинки книжки «Радіо Ніч» стала картина Влодка Костирка «Перепочинок під час утечі в Єгипет», створена в 2020 році.

Тож читайте, пишіть відгуки та давайте оцінку  книзі, які надійшли до нашої бібліотеки. Шановні користувачі та жителі громади – саме ви наші авторитетні експерти. Шляхом голосування у бібліотеці ви маєте можливість визначити переможців останнього етапу книжкової премії  «Екпресо. Вибір читачів 2021».

Про інші книги, номіновані на здобуття премії, читайте в наступних дописах на нашому блозі.


Немає коментарів:

Дописати коментар