середу, 27 жовтня 2021 р.

Майстер – клас «Берегиня вроди – українська хустка»

 

Салон «Світ рукотворного дива»

Майстер – клас «Берегиня вроди – українська хустка»

 

На ній - і гроно, і пелюстка, і небо, й райдуги на ній…

Мов берегиня вроди, хустка здавен у нашій стороні.

 

З покоління в покоління, як найдорогоцінніший спадок, наші предки передавали духовні набутки - задушевну пісню, іскрометний гумор, тужливу думу, вишиту сорочку та берегиню хустку.

З давніх-давен хустка – основний і улюблений одяг української жінки. Хустка завжди була виразником краси українок. Вона підкреслювала буденність і святковість одягу.


Саме одному із елементів українського національного одягу - хустці, яка є оберегом та витвором мистецтва присвятила своє чергове заняття ведуча салону «Світ рукотворного дива» бібліотекар Лариса Криштопа.  


Для учениць регіонального центру професійно-технічної освіти та учасниць салону було підготовлено майстер – клас «Берегиня вроди – українська хустка», в ході якого учасниці заходу дізналися про історію виникнення хустки та про її обрядове і побутове значення.


З великим задоволенням учасниці заходу переглянули відеоролик «Секрети української хустки».


Аби кожна із присутніх відчула унікальність цієї звичної хустки, чарівна, талановита, обдарована майстриня нашого краю – Наталія Параїло, розповіла про своє захоплення, поділилася своїм ремеслом та провела майстер-клас з пов’язання сучасної  хустки, представила сучасні тенденції моди, у якій хустка використовується  як стильний аксесуар до жіночого одягу.

 










На заході демонструвалася виставка-інсталяція «Українська хустка - оберіг жіночої краси» з різноманітними хустками, які «усміхалися квітами, підморгували таємничими орнаментами», що є родинними оберегами і передаються з покоління в покоління.





Всі учасниці заходу отримали не тільки вміння з пов’язування хусток, але і масу задоволення від спілкування з майстринею. Цей майстер-клас ще раз довів, що правильно пов’язана українська хустка робить жінку надзвичайно красивою і чарівною.

 Ведуча салону подякувала всім, хто прийшов на зустріч із нашою  вічною  хусткою – берегинею. Хай завжди береже вона тепло наших душ і живе вічно, як наша невмируща мати - Україна.






Немає коментарів:

Дописати коментар