пʼятницю, 15 жовтня 2021 р.

Відкривай книжки Івана Драча! Радимо прочитати

 

Відкривай книжки Івана Драча! Радимо прочитати

Онлайн-огляд книг до 85-річчя від дня народження Івана Драча, українського поета

 

Іван Драч – веселе, колюче й задерикувате ім’я. Він з’явився в поезії півстоліття тому й одразу «сплутав» селянський побут і звичаї із суто міськими реаліями, закон відносності з копанням картоплі, ван Гогів із Горпинами з порепаними ногами…

Іван Драч – неоднозначна фігура українського культурного простору. Поет, кіносценарист, драматург, перекладач, мислитель, політик, лауреат Шевченківської премії і Державної премії СРСР, кавалер ордену Ярослава Мудрого V ступеня, Герой України – все це про нього. Драчеві були притаманні ерудиція, вимогливий смак, масштабність бачення художнього життя, проникливість і гострота характеристик, бездоганність стилю. Його поезія – це насамперед поезія запитань, а не відповідей, поезія поставлених проблем, спроба достукатися до людини.

Збірка поезій «Київське небо» відноситься до ранньої творчості Івана Драча. Сповнена як і чимала частина творчості поета єднанням давнього і сучасного, сільського і міського. Перша частина збірки називається так як і вся книга й однойменний вірш. Усе тут сповнене поетикою Києва і Київської землі, її минулими звершеннями і сучасною красою. Розділ В оркестрі мікрочастинки бачимо вічний спір фізиків і ліриків, прагнення розібратися з одвічними загадками Всесвіту поетичними засобами. У віршах з розділу В товаристві джмеля бачимо оспівування природи й краси світу. Завершують книгу чотири поеми, серед яких, зокрема, є й присвячені Леонардо да Вінчі та Янушу Корчаку. 

Цікава Драчева збірка «Шабля і хустина». Тут перед нами історичні екскурси до славної минувшини. Непомітно тихий гомін віків переходить в ліричну елегію, славоспіви рідній землі. В цій невеликій книжечці знаходимо також цікаві віршовані присвяти, серед яких є як приурочені колегам-літераторам, так і літературним персонажам чи екзотичним містам, які самі стали величними образами. Серед віршів віднаходимо посвяти Чехову і уманській яблуні, Давиду Гурамішвілі й софійському графіті, Григору Тютюннику й Шевченковій Катерині…

Велика збірка «Берло» - це, фактично, об’ємне видання вибраних творів Івана Драча. Тут містяться фрагменти з книг поезій як найбільш раннього періоду, наприклад «Соняшника» (1962), так і з новітніх, та навіть «ненаписаних» на момент виходу книги творів. Книга супроводжується вступною статтею Івана Дзюби та алфавітним покажчиком творів. Та, напевно, найцікавішою тут є поема «Чорнобильська мадонна». Це соціально-філософська поема Івана Драча, у якій автор розкриває проблему трагедії на Чорнобильській АЕС. У поемі Іван Драч змальовує нетрадиційний образ Мадонни. Автор переосмислює мотиви і постаті біблійного сюжету, інтерпретуючи їх по-новому. Якщо образ Мадонни віддавна трактувався лише у світлих, радісних тонах, то у Івана Драча Мадонна – то зболена, збожеволіла мати, якій так і не вдалося народити свого хлопчика, свого сина.

Проте Всесвіт Івана Драча не обмежується лише поезією. Іван Драч – знаний перекладач, майстер проникнення в художню тканину іншої мови, іншого творця. До книги «Наближення» увійшли саме поетичні переклади й перекладні статті, виконані Іваном Драчем. Багатогранний талант Драча дозволив йому філігранно передати поетичні особливості таких майстрів слова як Данте Аліг’єрі і Федеріко Гарсіа Лорка, Пабло Неруда й Олександр Блок, Отар Чіладзе і Володимир Маяковський, роблячи їх близькими й зрозумілими сучасному читачеві.





Ще одна грань творчості Драча – кіносценаристика. Важко переоцінити присутність Івана Драча в поетично-філософському кінокосмосі України. «Криниця для спраглих» (1964), «Камінний хрест» (1968), «Іду до тебе» (1971), славнозвісна «Пропала грамота» (1972) – усі ці кінороботи широко відомі поціновувачам творчості Драча. Дані кіносценарії та інші роботи можна знайти у збірці «Криниця для спраглих. Кіно».






Тож читаймо й сьогодні Івана Драча, відкриваймо нове й незнане, рідне й давно знайоме!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар