пʼятницю, 5 листопада 2021 р.

Презентація книги Сергія Жадана «Псалом авіації»

  
Сергій Жадан «Псалом авіації»
Презентація книги


    Шановні користувачі Зіньківської публічної бібліотеки імені В. Г. Короленка та жителі громади! Продовжуємо знайомити вас із книгами, які надійшли до нашої бібліотеки. Ці видання номіновані на здобуття книжкової премії «Експресо. Вибір читачів 2021».


    Сергій Жадан – одне з нових імен у сучасній українській літературі. Його ім’я на слуху у багатьох українців. Він відомий не лише як поет, прозаїк та музикант, але й як активний громадський діяч та волонтер. Та все ж саме вірші зробили його відомим.

    Сергій Жадан, автор книги «Псалом авіації» , виданої видавництвом Meridian Czernowitz у 2021 році


В цій книзі знаходимо такі рядки :

Поезія, найщемкіша і найпронизливіша поезія,
поезія, що нагадує порожнє листопадове поле:
можна лише здогадуватися, що саме хотілося сказати,
можна лише тішитись, можна лише перечитувати.

    Вірші Жадана доволі різноманітні. «Псалом авіації» можна читати кількома способами: і як збірку віршів, і як серію фотографій, але найкраще – як цілісну історію, де тексти й світлини переплітаються і проникають одні в одних», - читаємо у післямові. 
    Окрім віршів у книзі можна побачити безліч світлин Марисі М’яновської.


Книга сучасного українського письменника Сергія Жадана  написана  сучасної  українською мовою. Мова – це своєрідна візитна картка кожної людини, за якою судять про її освіченість, ерудицію, начитаність. Для Сергія Жадана українське слово – це невід’ємна частка рідного краю, це ніби дерево, річка, «темний аркуш неба» : «дерева схожі, на демонстрантів із прапорами», «дзвенять сосни, мов недільні дзвіниці», «теплі біблійні рослини терни»», «ліхтар – помаранчевий, далекий», «перший птах при холодному лісі, ніби ліхтар серед пітьми», «ліс сухий і серйозний, мов шафа зі словника»…

І сьогодні, напередодні Дня  української писемності і мови, ми пропонуємо вам  окремі вірші із цієї збірки.   Один із них –  «Лише не називай це  мовою»:

Не називай мовою виноградне

вростання слів у довколишню тишу.

Не називай мовою звірячий крик

любовних освідчень,

скандування вибачень перед зрадженими,

старозавітній плач політиків

над містами, які вони потім спалять.

Це що завгодно , лише не мова….

Це не мова, після якої видихається ворожба спокою.

Не мова, після якої підіймаєшся

у повітря, наповнене димом і літерами…

 

Наш обов’язок – плекати мову, боротися за її чистоту. Ось як Жадан пише вірші  про ліричну пору року – осінь: « Осінь – найкращий час, аби писати в риму», «Осінні слова виписуються виразно, ніби кущі шипшини – запалені, небайдужі. Спаяні граматикою, тримаються разом заримовані речі, мов порятовані душі», «Осінь приходить так, ніби вона назовсім, ніби щось змінює   поява її сміховинна»,  «Ти так серйозно чекаєш щороку на осінь, наче вона і справді тобі щось винна».

Його вірші – також і  про те, що треба цінувати кожен прожитий день, цінувати все, що нас оточує: почутий зранку голос, побачене дерево, зелень, річку. Все, що наповнює і надихає  нас бути добрими, щедрими.

Сподіваємося, що завдяки написаному Жаданом, ви матимете можливість краще пізнати світ і збагатити своє місце в ньому. Відкриєте багато нового про те, що поруч, але лишалося непоміченим.

Пізнавайте  творчість Сергія Жадана! Вчитуйтеся у вірші цієї збірки. Вдумуйтесь в кожне слово, в кожне речення автора. Збагачуйтеся духовно. Пишіть відгуки на його книгу. Чекаємо!

Немає коментарів:

Дописати коментар