середу, 30 листопада 2022 р.

Віртуальна подорож «Гастрономічна карта України у пам᾽ятниках»

 



     Українська кухня неймовірно колоритна та різноманітна. У кожному регіоні є свої гастрономічні особливості. Іноді це настільки яскраво виражено, що продукти або страви увічнюють в камені! В Україні налічується ціла серія скульптур, присвячених стравам української кухні або коронним овочам і фруктам різних регіонів. У кожного з українських гастрономічних памятників   своя історія, традиції і секрети.

     В актовому залі  Зіньківського центру соціальних послуг для пенсіонерів - членів бібліотечного клубу «Леді Позитив» спільно з працівниками відділення соціальної роботи була проведена віртуальна подорож «Гастрономічна карта  України у пам᾽ятниках», під час якої гості ознайомилися з найцікавішими пам’ятниками, присвяченими різним гасторномічним вподобанням українців.

Ведуча заходу,  бібліотекар Зіньківської публічної бібліотеки Валентина Зеленська, розповіла про незвичайні пам᾽ятники їжі, які з᾽явилися в Україні зовсім нещодавно, про історію виникнення «смачних пам᾽ятників».                      


    Гості ознайомилися з деякими особливими шедеврами: це   пам᾽ятники -  полтавській галушці, що відома усьому світі та є талісманом міста;  салу в м.Ромни на Сумщині, адже саме свинка  врятувало жителів від голодної смерті;  буряку в м.Києві (за легендою, якщо подарувати йому монетку, він подарує вам вічну молодість);  помідору в Херсонському районі (у нього просять врожаю); бичку в м.Бердянськ (за переказами він теж врятував населення міста від голодної смерті); деруну в Житомирському    районі, варенику у Черкасах.

    Завідуюча відділу надання соціальних послуг, Юля Попович підкреслила, що подорожуючи цікавими місцями України, можна зустріти пам᾽ятник кави у Львові, чорниці на Закарпатті,  щуці в Кременчуці  та інші. Це лише невеличка частина цікавих і дивовижних, інколи чудернацьких пам’ятників України. Вони створюють неповторний шарм для багатьох міст, бо рекламують себе харчовим продуктом.

Присутні поділилися своїми унікальними  і найпопулярнішими рецептами української кухні.


   Музичним супроводом зустрічі стала жартівлива пісня «Варенички мої» у виконанні Марії Блажко.


   Гуморески Павла Глазового  «Огірочки» та загадки про національні страви декламувала Тетяна Лоза.                                   



  Гості підтримали Тетяну Лозу українськими танцями.


  Захід продовжили українськими піснями та чаюванням.



Немає коментарів:

Дописати коментар