пʼятницю, 18 листопада 2022 р.

Конвенція ООН про права дитини

 Конвенція ООН про права дитини

  (бесіда до Всесвітнього дня дитини).


На відзначення Всесвітнього дня дітей, ми пропонуємо вам поговорити про права дітей.

Для початку давайте разом із вами згадаємо основні дати прийняття законів про права людини.

Про необхідність охорони прав дитини говорилось ще в Женевській декларації прав дітей в 1924 році.

10 грудня 1948 року Асамблея ООН прийняла і проголосила Загальну декларацію прав людини.



На Женевській конференції в 1959 році права дітей були підтверджені Декларацією , в якій були сформульовані десять принципів, що визначають дії всіх, хто відповідає за здійснення всієї повноти прав дітей, і яка мала на меті забезпечення їм «щасливого дитинства».

І лише 20 листопада 1989 року Генеральною Асамблеєю ООН була прийнята Конвенція ООН про права дитини. Її називають «Світовою Конституцією прав дитини». Цей міжнародний правовий документ є основним міжнародно-правовим документом обов'язкового характеру, що присвячений широкому спектру прав дитини. Документ складається з 54 статей, що деталізують індивідуальні права осіб віком від народження до 18 років.

Конвенція ООН про права дитини була ратифікована Верховною Радою України 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991року.

У Великому енциклопедичному юридичному словникові та Популярній юридичній енциклопедії ви знайдете значення слів: конференція, декларація, конвенція.






Запрошуємо вас ознайомитися із статтями Конвенції, яка закріплює права дитини. А саме: право на життя, на охорону здоров’я, на освіту, користування рідною мовою і культурою, відпочинок і дозвілля, а також право на захист під час збройних конфліктів і війни та інше.

У кожного з вас, діти, є права, закріплені Конвенцією і ви повинні добре знати їх, щоб захистити себе, якщо хтось хоче вас образити. Але слід знати не лише свої права, але й обов'язки. Прагнучи відстояти свої права, не порушуйте права інших!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар