понеділок, 20 червня 2022 р.

Літературний екскурс «Видатна особистість в історії України і Полтавщини»

 Літературний екскурс «Видатна особистість в історії України і Полтавщини»   

/125-річчя від дня народження Юрія Кондратюка (Олексадра Шаргея) українського вченого , уродженця м. Полтава (1897 -1942)/


„ ...Піонер космічної діяльності Ю. В. Кондратюк – скарб світової науки,національне надбання українського народу».

    В історії космонавтики поряд із основоположником теоретичної космонавтики Костянтином Ціолковським стоїть український космічний геній Юрій Кондратюк. Видатний теоретик космонавтики, вчений, блискучий інженер-винахідник, раціоналізатор Олександр Шаргей, який увійшов у науку під іменем Юрія Кондратюка, взявши його через побоювання про свою подальшу безпеку після приходу радянської влади. Під цим іменем і став відомий в науковому світі завдяки так званій «теорії траси» . Народився у Полтаві в 1897 році 21червня.

    Автор безлічі продуктивних ідей, гіпотез і відкриттів, що багато в чому випередили свій час, Юрій Кондратюк на початку ХХ століття обґрунтував можливість і навіть необхідність космічних польотів. Всі пропозиції Кондратюка були згодом реалізовані на практиці.

     Ще 17-річним учнем Полтавської міської гімназії  Олександр Шаргей починає мережити шкільні зошити розрахунками і сміливими науково-технічними рішеннями щодо космічних польотів.

     Незважаючи на бурхливий життєвий вир, у якому опинився наш земляк,   йшов до своєї мети. Нетривале навчання в політехнічному інституті дало могутній імпульс дослідженням Олександра Шаргея в галузі космонавтики.

   Повернувшись з фронту Першої світової війни, він працює над рукописами книг «Тим, хто буде читати, щоб будувати», «Про міжпланетні подорожі».

   У своїй першій книзі "Тим, хто буде читати, щоб будувати", виданій у 1919 році, він написав: "  Увесь час твердо пам'ятайте, що з теоретичного боку політ на ракеті у світовий простір нічого неймовірного собою не представляє".

   Згодом Кондратюк підготував до друку ще одну книгу (1929 р.) "Завоювання міжпланетних просторів".   Книга  займає особливе місце у класичній літературі з ракетної техніки. В ній він обґрунтував і розрахував енергетичну вигідність посадки на Місяць, в якій лише 73 сторінки, 6 аркушів схем і креслень, але саме ця тоненька брошурка принесла авторові світову славу. Всі книги по космонавтиці Ю. Кондратюк видав за власний кошт.


   Мало хто знає, але перший винахід Кондратюка-Шаргея не стосувався космонавтики: він збудував дерев’яний елеватор без жодного цвяха, місткість якого складала 10 тис. тонн.


   На війну 1941-го він пішов добровольцем. Подальша доля Кондратюка оповита легендами.Повідомляли , що пропав безвісті у лютому 1942-го.

  Вчений , по праву,є одним із непересічних постатей, які  входять до книги  «100 найвідоміших  українців». Матеріал вміщений у ній  складається зі стислого біографічного викладу, з якого видно, яке трагічне було життя цієї дивовижної людини: раннє сирітство, перипетії світової та громадянської воєн, чуже ім’я, що обірвало зв’язки з рідною Полтавою, арешт і засудження за надумане шкідництво, постійна тривога з приводу викриття справжнього імені. Однак усе це не змогло вбити в Шаргея-Кондратюка вроджену і закріплену вихованням людяність. Час вносить корективи, розставляє все на свої місця…


   Ніким і нічим не віддячений та не нагороджений за життя Олександр  Шаргей, він же Юрій Кондратюк, учений, чиє ім’я постало в один ряд із іменами основоположників світової космічної науки, сучасниками визнаний як унікальне явище в історії космонавтики..

   В статті Ольги Пугач «Параболи зіркових устремлінь» в газеті «Культура і життя» №15, 20018 рік висвітлено, що за космічним генієм багато винаходів. І скафандр, і лежаче положення космонавта перед стартом і система управління ракетою .У працях Ю.В. Кондратюка низка питань , пов’язані з освоєнням космічного простору, знайшли нові рішення, більшість із яких використовується разом із розвитком космонавтики.


   Понад два десятки основоположних ідей і розроблень Шаргея-Кондратюка в галузі космонавтики та ракетобудування отримали високу оцінку наукової спільноти вже в другій половині ХХ століття, коли американські астронавти вперше в світі досягли Місяця «трасою Кондратюка».



 Нині пам'ять Ю.В.Кондратюка шанують у всьому світі. Його іменем названо кратер на зворотній стороні Місяця й малу планету Сонячної системи. В Києві  названо вулицю, в Полтаві відкрито пам'ятник, а його ім'я присвоєно Полтавському національному технічному університету. Є медаль імені Ю.В. Кондратюка, випущено ювілейну монету і дві поштові марки. Американці, які вважають Кондратюка родоначальником космічної ери, на мисі Канаверал установили йому пам'ятник.         



Немає коментарів:

Дописати коментар