пʼятницю, 3 грудня 2021 р.

Презентація книги «20+1,або Земля мертвих»

 

Павло Вольвач
 «20+1,або Земля мертвих»
Презентація книги

    Шановні користувачі Зіньківської публічної бібліотеки імені В. Г. Короленка та жителі громади! Продовжуємо знайомити вас із книгами, які надійшли до нашої бібліотеки. Ці видання номіновані на здобуття книжкової премії « Еспресо. Вибір читачів 2021.»

Поговоримо про книгу Павла Вольвача «20 + 1, або Земля мертвих».


    Чому саме так вирішив назвати автор свою книгу? Щоб зрозуміти ідею твору, слід перегорнути сторінки його короткої прози. І ви зрозумієте,  що він написав книгу  в жанрі кросовер. В ній Павло Вольвач створює галерею письменників та поетів тієї доби: Василя Стуса, Володимира Симоненка, Бориса Олійника, Ліни Костенко, Павла Загребельного, Івана Драча, Феодосія Рогового, Григора Тютюнника та інших. В книзі ви маєте можливість почути мертвих і побачити живих.



    Про Бориса Олійника автор пише: « Він найперший сказав про Голодомор і найперший поїхав у Чорнобиль». Про Василя Стуса читаємо:  «Убили за його талант. Я такого таланту не мав, тому лишився живим». «У Ліни є кілька великих віршів. Всього кілька. Це немало. Але її велич в іншому. Її велич в поемах. «Маруся Чурай» - це вершина», - пише автор про Ліну Костенко. «Загребельного я сприймав як літературний міф», « Поетичне слово Миколи Холодного вганяється в свідомість, ніби цвях! Від його віршів, - казав мені Микола Горбаль, - закипала кров». А Івана Гнатюка характеризує так:  «Цей сивий чоловік обпікав їх ніби кульова блискавка, сяк – так увібгана в благенький костюмчик». У трійці імен, серед найкращих українських новелістів кінця ХХ століття, поряд із  Тютюнником і Гуцалом, автор називає ім’я Миколи Кравчука і характеризує , як майстра новели.


     Автор – портретист  захопить вас, шановний читачу,  своїм умінням передати якусь непомітну деталь зовнішності, характеру, постави письменників, яких уже немає живих. І завдяки цим деталям, кількома словами створити образ, повноцінний портрет героя книги. Саме завдяки цій особливості письма   «Земля мертвих» - це  жива книжка, а кожен її герой виписаний з особливою прихильністю і любов’ю.

  Ось так влучно характеризує автор книги Миколу Кравчука і пише: «Зачесане назад волосся із заводями залисин, елегантна усмішка, затиснена в куточках губ».  Про поета Івана Гнатюка читаємо: « Залишки сивого волосся , ніби притиснені крильцями, обрамляли голову, втягнену в плечі, й від того Гнатюків вигляд набував якоїсь пташиної настовбурченості... Дух «пташка», проте, був залізний».

  У книзі переплітаються розповіді про  поетів із розповідями про  біографію самого Павла Вольвача  та оцінками його як поета та письменника.

Прочитавши цю книгу Ви дізнаєтесь, що автор зібрав  у своїй книзі спогади про людей, про яких за  житті не говорили. Це своєрідна екскурсія  творчим шляхом Ігоря Римарука, Станіслава Вишенського, Миколи Холодного, Миколи Кравчука, Олеся Ульяненка , Івана Гнатюка та інших.

   Книга містить  матеріал, який  зацікавить літературознавців. Тож  знайомтесь із книгою  та приєднуйтесь до голосування.  




Немає коментарів:

Дописати коментар