четвер, 9 грудня 2021 р.

10 грудня – Міжнародний день прав людини

 

10 грудня – Міжнародний день прав людини

Інформаційно-правова година

 


Міжнародний день прав людини був заснований на засіданні Генеральної Асамблеї ООН у 1950 році. Крім того, в Україні щороку на честь проголошення у 1948 році Генеральною Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини проводиться Всеукраїнський тиждень права, який започатковано Указом Президента України від 8 грудня 2008 року.  Він проходить під гаслом «Гідність і справедливість для всіх нас».


    Загальна декларація прав людини є одним із найважливіших міжнародних актів щодо захисту прав людини і громадянина В цьому правовому документі задекларовано наступні принципи: усі люди народжуються вільними та рівними в правах незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії тощо; право кожного на життя, свободу та особисту недоторканість; заборона рабства и работоргівлі; заборона катувань або жорстокого поводження; право кожного на правосуб’єктність; рівність усіх перед законом; право на звернення до суду; заборона самовільних арештів; презумпція невинності та заборона зворотної сили карного закону; право на свободу пересувань та вибір місця мешкання; право на громадянство; право на шлюб; право володіти майном; право на свободу переконань; право на мирні збори; право на участь в управлінні громадськими та державними справами; право на працю тощо.

    Захист прав людини спонукав міжнародну спільноту до розробки та укладення численних конвенцій, декларацій та протоколів з прав людини. У 1948 році було ухвалено Конвенцію про попередження злочину геноциду та покарання за нього, в 1949 році — Женевські конвенції про захист прав людини під час збройних конфліктів, 1950 році — Європейську Конвенцію захисту прав людини та основних свобод, 1959 – Декларацію прав дитини, в 1966 році — пакти про права людини тощо. Також було створено різноманітні установи та посади для більш об’єктивного дотримання державами прав людини – Комісія ООН з прав людини та Уповноважений з прав людини.

Конституція України закріплює основні міжнародно-правові стандарти в галузі прав людини.




    Честь, гідність і свобода – найвищі цінності для українців. Національна єдність і вміння йти до перемоги без вагань зможуть об'єднати нас навколо головної мети – утвердження прав людини як найвищої цінності в державі.

    У цей День ми бажаємо усім знати свої права та поважати права інших.

Немає коментарів:

Дописати коментар