пʼятницю, 19 березня 2021 р.

Відеоподорож у творчість О.Білаша

 

Яка б не гріла груди позолота -

Серед своїх найвищих нагород

Вважаю пісню, вигойдану в нотах,

Що заспівав її народ.

О.Білаш



          Невичерпна скарбниця творчості народу. Його мудрість, спостереження і звичайно - талант творять духовну історію України, збагачують скарбницю її культурних надбань. Музиканти, поети, композитори вплітають усе найкраще  у вінок нашої культури. А наша народна пісня - це бездонне джерело для подальшої творчості кожного митця.


          Полтавський край має всі підстави претендувати на звання душі і серця нашої землі. Які пісні чудові  - полтавські, хто найкраща дівчина на нашій театральній сцені – «Наталка-Полтавка» з п’єси полтавця І.Котляревського... Багато зробили для української та світової музики полтавці за народженням та за походженням: М.В.Лисенко, брати Майбороди, П.І.Чайковський.

          Один з них - Олександр Білаш - уславлений син Полтавської землі, видатний  український композитор,  громадський діяч, Герой України,  народний артист України, лауреат Державної  премії  ім.Тараса Шевченка, кавалер ордена Миколи  Чудотворця,  якому в цьому році 6  березня виповнилося б 90 років від дня народження (1931 – 2003).  Публічна бібліотека імені М.Короленка стала місцем, де було проведено для пенсіонерів територіального центру  відеоподорож у творчість О.Білаша «Олександр Білаш: лірик за природою свого обдарування» .


           Ведуча заходу -  Валентина Зеленська розповіла  присутнім про життєвий та творчий шлях майстра пісні, випускника Київської державної консерваторії  ім.Чайковського. Упродовж усього життя найулюбленішим  «дитям»  композитора  була  пісня. Їх  у доробку  композитора було більше  400. Друзями  і творчими  побратимами  на  все життя  для  нього стали   Дмитро Павличко, Борис Олійник, Михайло Ткач, Іван Драч,  Андрій Малишко. Писати для композитора мелодійні тексти вони мали за честь. За гордість нести їх у світ мали Дмитро Гнатюк, Анатолій Мокренко, Раїса Кириченко, Людмила Зикіна, Діана Петриненко.


          Неможливо було уявити відеоподорож без пісень. Для гостей прозвучали  пісні Олександра Білаша, що облетіли весь світ «Два кольори» написані з поетом Дмитром Павличком, «Ясени», «Сніг на зеленому  листі», «Ой, не ріж косу», «Ой, висока та гора»,  «Люби мене - не покинь»,  «Сину, качки летять», «Два журавлі» - з  поетом  Михайлом Ткачем та ін. Зоряний дебют Олександра Білаша у фільмі «Роман і Франческа» відкрив композиторові дорогу до кінематографу.  Присутні переглянули уривок з кінофільму «Роман і Франческа».

          Крім того у  поетичній  спадщині Олександра  Івановича є збірки  «Мелодія», «Криниця», «Ластів’яні  ноти», «Спогад»,  «Совість на вогні горить», «Мамине  крило».  У заключному слові ведуча наголосила на величезній об’єднуючій силі музичної творчості відомого українського композитора Олександра Білаша.

      Після заходу присутнім був запропонований перегляд літератури «Співець двох муз».

Немає коментарів:

Дописати коментар