четвер, 18 березня 2021 р.

Квітковий етикет « Квіти – символи країн».

  Доброго дня шановні гості! За вікном весна, чарівна пора, коли хочеться чогось неймовірного. А чому  б нам з вами не поговорити про найбільше диво природи – квіти. Вони прикрашають наше життя, роблять його кращим. Дивовижний аромат і неповторні відтінки кольорів, викликають у нас захоплення. 

 У різних країнах до квітів своє особливе ставлення. У кожного з- них є легенди, традиції пов язані з тією чи іншою квіткою. Вони частково відображають історію своєї держави, представляючи її навколишньому світові. То ж давайте поринемо у світ чарівності та краси.


 Прекрасні квіти нарциси прикрашають сади по всьому світу. Ніжні та ароматні вони є справжнім втіленням тендітної краси. І саме ці квіти є символом Китаю. Свою назву вони дістали на честь давньогрецького персонажу Нарциса, який закохався у своє відображення.

 Всього в світі налічується 113 видів цієї квітки. Ростуть нарциси тільки в Європі, винятком є один єдиний вид, що росте в Азії. І в нас в Україні є дивовижно цікаве місце – Долина нарцисів, величезний природний заповідник.


Тепла і сонячна Болгарія асоціюється з трояндами, вони зображені на гербі країни, вишиті на одязі, оспівані в поезії. У Балканських горах є ціла Долина троянд.   Трояндовий аромат один з найсильніших антидепресантів, а трояндове масло входить в 98 % жіночої парфумерії. Наймініатюрніші трояндові бутони не довше рисового зернятка.  У Болгарії в травні щороку проходить фестиваль на честь цієї квітки.



 Голландія по праву вважається країною квітучих тюльпанів.  Раніше він ріс в садах дуже багатих людей. У давні часи цибулини цих рослин мали таку високу ціну, що успішно замінювали валюту. Наприклад за одну цибулину рідкого сорту можна було купити будинок.


 А тепер давайте уявімо лотос, який уособлює досконалість, витонченість, прагнення до духовної чистоти. Виростаючи з бруду він ніколи не буває забруднений, бо особлива структура листя може відштовхувати воду. Саме ця квітка є символом Єгипту. Рослина спливає на воду і розпускається при заході сонця, а закривається при сході.

  Аромат лотоса вважається найбільш цінним у світі. Тому в давнину чай з ароматом лотоса був привілейованим напоєм королівського двору.


    Про цю квітку є згадки в « Пісні царя Соломона», асоціюється вона з надією і благополуччям. А ще вона є загальноприйнятим символом Франції – це лілія. Три лілії уособлюють три чесноти: співчуття, милосердя і правосуддя.   У давнину вважалося, що в квітах лілій живуть ельфи. Висота рослини може досягати від 30 до 250 сантиметрів. Їх налічується близько 2000 сортів.


 Та є країна символом якої є прекрасна квітка: хризантема  – це Японія. Країна де глибоко шанують традиції і звичаї. Зображення хризантеми священне і право носити матерію з її малюнком за державними законами користуються тільки члени імператорського дому, а порушення – карається стратою.  А День хризантем в них святкують як національне свято.

                                              


 Ну і звичайно ми не можемо оминути Україну, де символами є калина,верба, мак і звичайно сонях. Краса навколишнього світу надихає і надихала творчих людей, вона зароджує в нас найблагородніші почуття і штовхає на красиві вчинки. Політ душі від такої краси не зрівняється ні з чим і всю красу хочеться вилити в поезію, музику і звичайно на полотно.  І художниця  Інна Лисак  допоможе нам насолодитися красою квітів на полотні.


Соняшник…Символ сонця праці і достатку, сили й добробуту.   Він знайшов своє місце під сонцем, бо й сам схожий на нього.

            Навіть у хмарну погоду капелюх соняшника показує, де зараз перебуває сонце, тому він служить орієнтиром на місцевості;

            Квітка соняха особлива – це тисячі маленьких квіточок, які потім перетворюються в насіння;

            Найбільший в Україні соняшник діаметром 47 сантиметрів виростили на Волині.

 І насамкінець хочеться сказати, що квіткові традиції світу багаті і різноманітні. А самі квіти – прекрасні і чудові, вони підкорюють своєю красою мільйони сердець і надихають нас на романтичні вчинки.

Немає коментарів:

Дописати коментар