пʼятницю, 29 січня 2021 р.

Українська мова в Інтернеті

Українська мова в Інтернеті

Огляд ресурсів Інтернету до десятиріччя української мови (2018-2027 роки)

 

В Україні українська мова функціонує як національна мова держави, нею розмовляють ті, хто любить свою Вітчизну і гордиться її історією, хто не уявляє себе без причетності до свого великого волелюбного народу. У Конституції України у статті 10 записано: «Державною мовою на Україні є українська мова».

Важливий складник мовної політики держави – просування офіційної мови в інтернет-середовищі. Всесвітня мережа стала простором, у якому людина працює, навчається, відпочиває й перетворилася на чи не найважливіше джерело інформації. Інтернет-ЗМІ, інтернет-магазини, корпоративні сайти та інтернет-спільноти, визначаючи власну мовну політику (основну мову, можливість перекладу іншими мовами тощо), намагаються охопити якнайширше коло споживачів того чи іншого продукту, зважаючи на економічний ресурс, який вони готові вкласти у переклад та підтримку веб-сайту. Тож мовне питання набуває комерційного виміру, і на його вирішення впливають два прагматичні чинника: можлива вигода і закони держави.

 Розглянемо кілька найцікавіших інтернет-ресурсів, пов’язаних з мовною тематикою.

 Мовознавство [Електронний ресурс] // DIASPORIANA.ORG.UA – електронна бібліотека : [сайт]. – Режим доступу: https://diasporiana.org.ua/category/movoznavstvo/ (дата звернення: 26.01.2021). – Назва з екрана.

Об’ємна електронна бібліотека української діаспори. Містить велику кількість книг та інших українознавчих матеріалів, що виходили у різні роки за межами України. Оцифровані видання згруповані у такі розділи: Ukrainica, Дитяча література, Драма, Ідеологія, Історія, Літературознавство, Мемуари, Мистецтво, Мовознавство, Періодика, Поезія, Політологія, Проза, Релігія, Словники і Довідники, Фольклор, Miscellaneous. На сайті можна знайти більше 20 тисяч найрізноманітніших книг. Всі представлені видання вільно завантажуються; формати – PDF і DjVu.

Про пошук у російсько-українському словнику r2u.org.ua [Електронний ресурс] // Українські словники : [сайт]. – Режим доступу: https://r2u.org.ua/main/about_search (дата звернення: 26.01.2021). – Назва з екрана.

Сайт забезпечує великий вибір словникової і довідкової літератури. Є двомовні словники (російсько-українські, англійсько-українські), а також різноманітні словники української мови, в тому числі й дореволюційного періоду. Деякі праці можна читати з сайту, інші – завантажити на власний комп’ютер. На сайті є корисна опція вставки тексту й перевірки його на предмет орфографічно та стилістичної правильності. Помилки при застосуванні цієї функції будуть виділені кольором через кілька секунд (текст, надісланий на перевірку, не зберігається на сервері). Ресурс також містить форум, у якому зареєстровані користувачі можуть спілкуватися на мовознавчі теми й задавати питання досвідченим спеціалістам.

Мовознавство [Електронний ресурс] // Літературне місто. Онлайн-бібліотека української літератури. Освітній онлайн-ресурс : [сайт]. – Режим доступу: http://litmisto.org.ua/?page_id=3201 (дата звернення: 27.01.2021). – Назва з екрана.

Ось як характеризує колектив сайту власне дітище: «Літературне місто – це унікальна онлайнова бібліотека та освітній ресурс одночасно! Тут ви знайдете навчальні матеріли, літературу та книжки, що допоможуть вам у навчанні та викладанні. На Літмісті широко представлені матеріали по мовознавству, які ви не знайдете в інших бібліотеках.

Вам допоможе велика колекція матеріалів з літературознавства, а також з психології – практичної та теоретичної. У нашій електронній бібліотеці ви знайдете багато художніх творів українських і не тільки авторів.

Ексклюзивний підбір матеріалів з культурології, історії України і не тільки стануть в нагоді як студенту, так і викладачу. Окрім того, тут ви знайдете багато періодичних видань та наукових робіт, серед яких тільки ексклюзивні та якісні. Також до вашої уваги рубрика Это интересно! Електронна бібліотека Літературне місто завжди рада допомогти!».

Хата [Електронний ресурс] // Чтиво. Електронна бібліотека : [сайт]. – Режим доступу: https://chtyvo.org.ua (дата звернення: 27.01.2021). – Назва з екрана.

Чтиво – це вільна онлайн-бібліотека україномовної літератури. Кожен бажаючий має змогу додати до бібліотеки літературний, мовознавчий чи науковий твір. Пріоритетними завданнями, які повинна виконувати книгозбірня «Чтива» є:

·                   надання читачам якісних електронних книг в повному обсязі (не уривки і не скорочені варіанти) і в якомога більшій кількості;

·                   забезпечення школярів та студентів україномовним літматеріалом, який вони вивчають за програмами навчальних закладів;

·                   збереження і поширення української думки в слові, а відтак і збереження національної пам'яті;

·                   забезпечення зручного користування і доступу до вмісту е-бібліотеки усіма можливими способами.

До читача [Електронний ресурс] // Ізборник. Історія України IX-XVIII ст. Першоджерела та інтерпретації : [сайт]. – Режим доступу: http://izbornyk.org.ua/links/info.htm (дата звернення: 27.01.2021). – Назва з екрана.

Проект електронної бібліотеки давньої української літератури. Бібліотека є добіркою електронних книг і текстів, об’єднаних проголошеною тематикою і єдиною ідеєю. Ідея проекту полягає в прагненні зібрати якомога більшу кількість творів української писемності не просто як випадковий набір текстів різних часів та авторів, але на тлі цілісного культурно-історичного процесу, де ставала б зрозумілою єдність, спадковість і тотожність української літератури, попри очевидні розриви в мовному коді та наявні перервності в традиції. Таким тлом слугують літописи, хроніки та історичні документи, зібрані в основному розділі сторінки — Літописи. Крім того, багато цікавого матеріалу можна знайти і в інших розділах: Мовознавство, Історія, Давня українська література, Тарас Григорович Шевченко, Політологія, Літературознавство, Граматики та лексикони, Історичні мапи.

 

Про нас [Електронний ресурс] // Мова – ДНК нації : [сайт]. – Режим доступу: https://ukr-mova.in.ua/about (дата звернення: 27.01.2021). – Назва з екрана.

Це освітній проект для тих, хто хоче вдосконалити свої знання української мови; спроба кількох небайдужих людей поділитися закоханістю в рідну мову; мрія про те, що колись в Україні буде модно знати декілька мов, а говорити українською. Окрім бібліотеки й навчальних матеріалів відвідувач ресурсу знайде тут мовні вправи та диктанти з української мови.

На сайті є також можливість перевіряти власні україномовні тексти. Для цього слід вставити свій текст у відповідне поле. Потім треба натиснути кнопку «Перевірити», щоб знайти можливі помилки. На жаль, цей інструмент працює не зовсім досконало, але більшість орфографічних, граматичних і лексичних помилок він допоможе виявити.

 

Правопис 2019 року (чинний) [Електронний ресурс] // Український правопис 2019 року : [сайт]. – Режим доступу: https://2019.pravopys.net (дата звернення: 27.01.2021). – Назва з екрана.

Чудовий ресурс для перевірки правильності написання слів згідно нового українського правопису. Для того, щоб перейти до відповідного розділу, чи знайти корисну інформацію можна скористатись пошуком по сайту. Для цього слід дотримуватись інструкції, розміщеної справа угорі «Як шукати?». Нажаль, поки наповнення сайту не закінчене, окремі розділи неповні.

 

Про сайт [Електронний ресурс] // Мислене древо – багатоцільовий український сайт : [сайт]. – Режим доступу: https://www.myslenedrevo.com.ua (дата звернення: 27.01.2021). – Назва з екрана.

Сайт розроблено і підтримується групою українських фахівців в галузі комп’ютерних технологій і гуманітарних наук – групою «Мисленого древа». Мета сайту – сприяти розвитку науки та освіти в Україні шляхом запровадження комп’ютерних технологій. Розробники сайту публікують видання будь-якої тематики, аби вони відповідали меті – розвитку науки та освіти в України. На сайті є розділ новин, де раз на кілька днів з’являється інформація про оновлення сайту, нові матеріали, які розміщені на ресурсі. Інші розділи сайту – Наука, Освіта, Література, Публіцистика. Для авторів і зацікавлених є можливість зв’язатися з розробниками у віконці для листів.

Головний девіз сайту – «Ми робимо Україну українською!».

 

Як бачимо, попри всі негаразди, українська мова потроху розширює своє представництво у всесвітній мережі. Вищезазначені ресурси – тільки невелика частка обсягу мовознавчої, літературної та українознавчої сфери, яку можна знайти в Інтернеті.

Навчаймося культурі мовлення та цінуймо своє разом з новими інформаційними технологіями!

 


Немає коментарів:

Дописати коментар