середу, 20 січня 2021 р.

Виставка - привітання «Соборна моя Україна»

 Виставка - привітання

«Соборна моя Україна»

(до Дня Соборності України)

 

22 січня український народ святкує День Соборності України. Це свято нагадує нам, що Україна не розділена, що немає окремої Східної і Західної України, а що у нас єдина держава і ми – єдиний народ!

День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки.

Мабуть, не випадково вказаний день збігався з річницею історичного IV Універсалу Центральної Ради (22 січня 1918), згідно з яким УНР проголошувалась самостійною, незалежною державою. Західно-Українську Народну Республіку було проголошено в листопаді 1918 року. Процес об’єднання України завершився 22 січня 1919 року.



На жаль, і сьогодні, після двох десятків років Незалежності, проблема соборності України є не менш актуальною. Мабуть сьогодні, як ніколи раніше, вона потребує єдності і соборності всього українського народу. Акт возз’єднання УНР та ЗУНР – історичний факт, який показав безсилля будь-яких спроб роз’єднати український народ, протиставити українців один одному.



21 січня 1990 року жителі багатьох населених пунктів на шляху між Києвом і Львовом утворили живий ланцюг, відзначивши цю історичну дату. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року.

Наша країна – приклад великої мужності, витривалості та духовності. Вона йшла і йде крізь століття важким шляхом. Прикро, що інколи сумні сторінки історії повторюються і сьогодні мирне українське небо накрите чорними хмарами військового протистояння. Нині в сучасному цивілізованому світі чоловікам знову доводиться брати до рук зброю, захищаючи кордони Батьківщини і, зрештою, добробут та життя своїх рідних. Та ми віримо у свою Україну, у високий принцип соборності наших земель. Ще кілька років тому ніхто й подумати не міг, що життя розділиться на «до війни і війну» - війну за незалежність, за єдину, соборну державу…



Шановні зіньківчани та користувачі бібліотеки! Прийміть найщиріші привітання з нагоди найвеличнішого свята українського народу – Дня Соборності України! Дозвольте побажати усім вам здоров’я та благополуччя, миру й добробуту, мудрості і чуття єдиної родини, довголіття, особистих і суспільних досягнень та мирного неба над головою! Нехай розум, воля і любов до рідного краю згуртовують нас у всіх справах - у розбудові соборної демократичної України! Бо у єдності – наша сила!

Наша бібліотека приєднується до святкування, підготувавши в читальному залі виставку-привітання «Соборна моя Україна» - де представлені книги, які вміщують документи та матеріали, що висвітлюють цю важливу подію в історії України - Акт злуки між УНР та ЗУНР, діяльність Української Центральної Ради та біографії її діячів, доповнюють виставку святкові вітальні листівки.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар