вівторок, 26 січня 2021 р.

Відеоподорож «Перший космонавт незалежної України»

 Відеоподорож «Перший космонавт незалежної України»
(до 70-річчя від дня народження Леоніда Каденюка/



          Шлях людства до Всесвіту неможливо уявити без українців.Україна — визнана у світі космічна держава. Вона належить до числа провідних країн на ринку космічних послуг і технологій .Великий внесок в освоєння космічного простору зробили такі видатні вчені країни, як С.Корольов, В.Челомей, М.Янгель, Ю.Кондратюк, В.Уткін. Їхні розробки неабияк пришвидшили поступ до відкритого космосу.


           Першим космонавтом незалежної України став Леонід Каденюк, генерал-майор військово-повітряних сил, кандидат технічних наук .Народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Чернівецької області у родині сільських вчителів. Йому було 10 років, коли Юрій Гагарін вперше полетів у космос, тоді у нього і з’явилася мрія - стати космонавтом.


Після закінчення середньої школи, у 1967 році, вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища. Щоб потрапити до училища, Каденюку довелось дописати собі один рік, адже до навчального закладу приймали з 17 років, а йому на час вступу виповнилося лише 16. У 1977 році Леонід Каденюк закінчив Центр підготовки льотчиків-випробувачів та отримав диплом і кваліфікацію «льотчик-випробувач».


Космонавт здобув унікальні інженерні та льотні навики під час підготовки до космічних польотів. Зокрема, Леонід вивчив космічні кораблі «Союз», «Союз-ТМ», «Буран», орбітальну станцію «Салют», частково орбітальний комплекс «Мир» та американський космічний корабель багаторазового використання Space Shuttle. У 1990-1992 роках Каденюк пройшов підготовку як командир транспортного корабля «Союз-ТМ».

Загалом, за свою кар’єру пілота Каденюк здійснив політ на понад 50 типах та моделях літаків різного призначення.

У червні 1995 року Леоніда Каденюка відібрали у групу астронавтів Національного космічного агентства України. Тодішній президент України Леонід Кучма особисто говорив з чинним американським президентом Білом Клінтоном, домовляючись за політ українця.


З того ж часу розпочалась підготовка до польоту у відкритий космос. Зокрема, Каденюк працював науковим співробітником Інституту ботаніки імені М.Г.Холодного.  


Цей історичний для України день настав 19 листопада. Тоді перший (і до наших днів єдиний) космонавт незалежної України на кораблі NASA полетів у космос. Каденюк здійснив політ у складі американської команди на шатлі Columbia.  У космосі Каденюк пробув до 5 грудня.  Політ тривав 15 діб 16 годин 35 хвилин 1 секунду. На «Колумбії» Каденюк виконував біологічні експерименти, вивчав вплив невагомості на рослини. Він був першим, хто полетів у космос із українським прапором і виконав завдання українського уряду. У 1997 році вперше український гімн пролунав у відкритому космосі, – розповів космонавт.          

У космос брав з собою пісні Анатолія Солов’яненка, Дмитра Гнатюка, Софії Ротару та інших. Крім позитивних вражень були й негативні від того, що побачив космонавт - це надзвичайно тоненький прошарок атмосфери, який огортає Землю на фоні чорного Космосу.  

Пізніше український космонавт пригадував, що найскладніше у Космосі було спати, адже у стані невагомості людина може заснути на стелі чи стіні. От українець спав на стіні - йому доводилось фіксувати свій спальний мішок шістьма спеціальними кріпленнями. Це був справжній прорив для України. Після цього наша країна по праву могла називатись «космічною державою».


Після повернення на Землю Каденюк не перестав цікавитись космосом. У липні 1999-го він став позаштатним помічником президента Кучми з питань авіації і космонавтики. А у січні 2011 року став радником Прем’єр-міністра України з питань авіації і космонавтики. Пізніше, на одне з найпопулярніших питань журналістів «чи не було страшно», Каденюк лаконічно відповідав «було страшно цікаво».

Перший український космонавт мав чимало нагород. Серед них - ордени «Золота зірка», «За заслуги» ІІІ ст,, «За мужність». Йому  присвоїли звання Героя України. Леонід Каденюк - автор п’яти наукових праць і художньо-публіцистичної книги «Місія - Космос».


Якщо порахувати загальну кількість часу, який космонавт провів у небі, цей показник перевищить 2400 годин. Тобто, Каденюк відпрацював в небі 100 повних діб без посадки.

Леонід Каденюк вписав своє ім’я в історію України та світу, тож його досягненням ми завжди пишатимемося. На жаль, серце космонавта перестало битися у 2018 році, та він залишив після себе надзвичайно світлі спогади і пам’ять як про людину майбутнього, наповнену космічною енергією, космічним світоглядом, надзвичайно шанобливим і уважним відношенням до людей, любов’ю до нашої планети.

 



Немає коментарів:

Дописати коментар