середу, 13 травня 2020 р.

Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся…


Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся…
Інформаційний дайджест до Дня Європи та Року Європи в Україні

Курс на європейську інтеграцію є природним наслідком здобуття Україною незалежності. Його витоки — в історії нашого народу й усвідомленні права жити в демократичній, економічно розвинутій, соціально орієнтованій країні. Його мета — створення шляхом масштабних внутрішніх перетворень умов для входження до спільноти європейських розвинутих країн.
Відносини України з Європейським Союзом у сучасній зовнішньо- і внутрішньополітичній ситуації мають для неї винятково важливе значення. Йдеться не просто про більш-менш активні контакти з одним із найавторитетніших зарубіжних партнерів, але й про можливість здійснення Україною стратегічного вибору на перспективу, від якого залежатимуть місце і роль держави у новій системі міжнародних відносин, у тому числі економічних і валютно-фінансових.
Нижче до уваги читачів буде представлені витяги з найбільш актуальних видань по тематиці євроінтеграції.

Європейський вибір України [Текст] : Методичні матеріали. – Полтава, 2005. – 60 с.
Ця невелика книга була однією з перших на теренах Полтавщини подібних науково-практичних видань. У ній розповідається про історію взаємин України та світу, європейську та євроатлантичну інтеграцію України, а також про зовнішньоекономічні зв’язки Полтавщини у 2000-х роках.
«Якщо більш прагматична американська модель розвитку спрямована насамперед на отримання найбільшого фінансового прибутку і уособлює психологію багатьох поколінь іммігрантів, окрилених ідеалами свободи і отримання особистого успіху будь-якою ціною, то континентально-європейська модель більшою мірою схильна до вирішення соціальних аспектів розвитку. Високий рівень оплати праці та достаток робітників розглядається як неодмінна умова високої продуктивності праці, відповідальності, якісно нового складу мислення працівників та гарантія соціальної стабільності суспільства».
Європа в 12 уроках [Текст] / П. Фонтейн. – К.: ПП «Віва-Принт», 2008. – 56 с.
12 розділів-тем, у яких йде мова про минуле, сучасність та очікуване майбутнє Європейського Союзу. Чимало уваги в посібнику приділено економічному розвитку, науці, громадянському суспільству, правосуддю та міжнародним зв’язкам Євросоюзу.
«Дехто твердить, що ЄС – це економічний гігант, але політичний карлик. Звичайно, це перебільшення. Але правда, що державам ЄС у дипломатичному і політичному сенсі необхідно пройти довгий шлях доти, поки вони зможуть виявляти спільну думку стосовно таких вагомих питань, як мир і стабільність, тероризм, Близький Схід, відносини із США та роль Ради Безпеки ООН. Країни ЄС зберігають національний суверенітет над своїми збройними силами. Їх системи оборони повністю знаходяться у руках національних урядів, і єдиний зв'язок між ними існує у контакті, створеному в межах таких блоків, як НАТО».
Україна на шляху до Європейського Союзу [Текст]: Vademecum. – Варшава, 2006. – 190 с.
У виданні йде мова про євроінтеграцію Польщі та України. Укладачі відстоюють думку про те, що польський процес інтеграції з ЄС буде корисним для нашої держави.
«На сьогоднішній день українці більш свідомі існування антагонізму між двома центрами інтеграції , якими є Росія та Євросоюз. Але, як і раніше, їм бракує основних знань про Євросоюз і почуття, що вони є частиною «Європи». Близько однієї п’ятої опитаних змогли дати правильну відповідь на нібито тестові запитання, що стосуються функціонування ЄС. Це свідчить про те, як багато ще повинні зробити українські організації, що рекламують «європейський вибір» та Євросоюз».
Україна на шляху до Європи [Текст] / Упоряд.: В.І. Шкляр, А.В. Юричко. – К.: Етнос, 2006. – 496 с.
Видання об’єднує статті провідних вчених-політологів, журналістів, державних діячів, у яких висвітлюються проблеми інтеграції до ЄС, аналізується досвід країн, які пройшли цей шлях, а також проблеми і набутки України в реалізації стратегічної мети.
«Де потрібно і чи можливо провести кінцеву межу розширення Євросоюзу на схід? Прагнучи відповісти на це питання у 1992 році, Європейська Комісія дійшла висновку, що «термін «європейський» поєднує в собі геоісторичні та культурні складові, які разом сприяють окресленню європейської ідентичності. Спільний досвід близькості, ідей, цінностей та історичної взаємодії не зводиться до простої формули, і його може переоцінювати кожне нове покоління… Ось чому не є ані можливим, ані доцільним визначати тепер кордони Європейського Союзу, які сформуються з часом»».
Україна [Текст]: час вибору. – К., 2014. – 44 с.
У брошурі коротко окреслено і порівняно потенційні наслідки вступу України до Євросоюзу і Митного союзу.
«Ця брошура для тих, хто хоче отримати найпростіші дані про два можливих напрями інтеграції України. Вона не претендує на всеосяжність, а надає лише довідкову інформацію і відповіді на деякі питання, які найчастіше виникають у дискусіях громадян».

Немає коментарів:

Дописати коментар