четвер, 14 травня 2020 р.

Викладка літератури «РОДИНА, ЯК ЗІРКА ЄДИНА »

Викладка літератури

 «РОДИНА, ЯК ЗІРКА ЄДИНА »

(ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ СІМ`Ї)


Родина, дорога родина!
Що може бути краще в світі цім?
Чим більше дорожить людина
За батьківський і материнський дім?
Що може бути краще за вечерю в домі
За батьківським, міцним столом,
Де в шумнім гомоні і в кожнім слові
Все сповнене любов’ю, а не злом ?
Де можна більше зачерпнуть любові?
Де взяти більше доброти?
Як в материнськім ніжнім слові,
Як з батька щедрої руки.

15 травня наша країна і весь світ відзначає Міжнародний день сім'ї – день наших з Вами родин.

Народились ми і живемо на такій чудовій, багатій мальовничій землі — в нашій славній Україні. Тут жили наші прадіди, діди, тут живуть наші батьки - тут корінь роду українського, що сягає сивої давнини. «З родини йде життя людини» – говорить народна мудрість. Як із струмочка починається ріка, так і життя починається з родини. Із знання свого родоводу починається кожна людина. Корені кожного з нас починаються з батьківської оселі, взявши у спадок усе найкраще - мамину пісню, чистоту мови, любов до отчого краю, святе ставлення до хліба, родовідних традицій і обрядів.

З нагоди святкування Міжнародного дня сім’ї в читальному залі Зіньківської районної бібліотеки для користувачів віртуального читання підготовлена викладка літератури «Родина, як зірка єдина». Ми пропонуємо захоплюючу подорож по сторінках книг та журналів, які знаходяться в нашій книгозбірні, під час якої ви поринете в історію родинних свят, національних звичаїв і традицій нашого народу.



Черепанова С.О. Філософія родознавства / С.О. Черепанова; передмова проф. Скотного. – К.: Знання, 2007. – 460 с.
Про "рід-покоління", духовність родинного середовища, цінності національної культури та традиційну родинну обрядовість українців ви дізнаєтесь зі сторінок цієї книги.

 

Грушевський М. Дитина у звичаях і віруваннях українського народу. – К.: Либідь, 2006. – 256с.: іл.
Майбутнє кожного народу в його дітях. Адже саме дитина, змалечку освячена молитвою батька й матері, колисковою піснею, жадібно вбираючи духовний навколишній світ, культуру взаємин батьків, стає посланцем роду в майбутнє. Саме це видання відкриє для вас скарб душі нашого народу.

 

Нечуй-Левицький І. Кайдашева сім’я: Повість, п’єса / Худож.-оформлювач А.С. Ленчик. – Харків: Фоліо, 2005. – 351с.
Нечуй-Левицький на прикладі однієї сім’ї змалював український національний колорит. Книга зачаровує непідробним гумором, веселими й дотепними діалогами, чудовими пейзажами та сценами щирого кохання з яскравими персонажами. Пропонуємо прочитати уривок  з цієї повісті.

 

Українські прислів'я і приказки / Упорядник Т.М. Панасенко. – Харків: Фоліо, 2006. – 351с.
 «У нашого Омелька невелика сімейка: тільки він та вона, та старий та стара, тільки Сидір та Нестірко, та діток шестірко, та батько та мати, та їхні три брати» - читай мудрі прислів’я та приказки про родину, людей та народ і переконайся, що злагода і гармонія у стосунках важливіші будь-якого багатства.

 

Українське народознавство : Навч. посібник / С. П. Павлюк [та ін.] ; ред. С. П. Павлюк. – 3. вид., випр. – Київ: Знання, 2006. – 568 с.: іл.
У розділі «Сім’я та сімейний побут» цієї книги, читайте цікаву сторінку про виникнення і розвиток української сім’ї.


Як можна бути одночасно успішною жінкою і турботливою дружиною і мамою, яка кожного дня балує сім’ю тортами й тістечками? Читайте інтерв’ю з Наталією Мосейчук «Мій настрій – моя сім’я» в журналі «Жінка» за липень 2016 року.

  
 

В журналі «Viva5-6 за цей рік для вас цікава сторінка «Семья – дело тонкое» на якій читайте про сучасну українську сім’ю та їхнє сімейне життя.   


Цікаву історію з сімейного життя читайте в журналі «Истории из жизни» № 3 за 2020 рік в статті «Семейное невезение».
    

 Кілька порад, які допоможуть зміцнити родину, зробити її щасливішою і додати тепла сімейному вогнищу ви відшукаєте в статті «Правила щасливої родини» в журналі «Жінка» за  травень 2019 рік.
 

Знаменита зіркова сім’я знайомить читачів журналу «Отдохни!» №52 за 2019 рік  зі своєю щасливою родиною.
 Сильна родина, рід, сім´я — міцна буде наша ненька Україна.  Тому потрібно не забувати про родинні свята, звичаї, традиції, а відтворювати їх, бо нам зараз, як ніколи, не вистачає родинного спілкування, підтримки у тяжку хвилину, та й хвилини радості повинні нас єднати.
 Сім’я, родина в кожного хай буде,
В ній стільки щастя, мудрості й тепла!
Живіть щасливо на землі цій, люди,
Й щоб доля ваша світлою була!
 Ми, бібліотекарі районної бібліотеки, бажаємо  кожній родині благополуччя, миру, злагоди та любові! Нехай ваші домівки завжди будуть зігріті теплом любові, щирості та взаєморозуміння! Нехай мрії тих, хто планує створити сім’ю, здійсняться міцним і щасливим поєднанням споріднених душ! 

Немає коментарів:

Дописати коментар