середу, 20 травня 2020 р.

ВИШИВАНКА НАША, НУ ХІБА Ж НЕ ДИВО? В ВИШИВАНЦІ ЗАВЖДИ МОДНО І КРАСИВО…


«ВИШИВАНКА НАША, НУ ХІБА Ж НЕ ДИВО?
В ВИШИВАНЦІ ЗАВЖДИ МОДНО І КРАСИВО…»
(віртуальний фотоколаж до Дня вишиванки)


Одягнімо вишиванки, друже,
Хай побачить українців світ –
Молодих, відважних, дужих,
У єднанні на сто тисяч літ.
 Вишиванка – національна святиня, бо символізує собою та несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь, зв’язок що не переривається віками. Вишиванку передають з роду в рід, зберігають як безцінну реліквію. В її орнаменті зазвичай відображені місцеві особливості та символіка. Вишита сорочка – це для українця не лише одяг, не лише вбрання, яке вдягається у найважливіші дні життя або на свята. Це символ приналежності до роду та нації, ознака українськості, а у наш час ще й один із символів, за яким вирізняється українець у глобальному світі. Яскраві кольори, фантастичні візерунки-символи, багатство фантазії майстрів усе це і є українська вишиванка.
21 травня Україна відзначає унікальне національне свято – День вишиванки. Мільйони українців саме цього дня діставали із шафи національне вбрання – вишиванку, і йщли у ній на роботу, в університет чи до школи.
В цьому році в зв’язку з встановленим карантином День вишиванки святкуємо вдома.
Ми, бібліотекарі Зіньківської районної бібліотеки запрошуємо усіх користувачів та гостей міста святкувати це свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу, разом з нами, приєднавшись до нашого віртуального фотоколажу «Вишиванка наша, ну хіба ж не диво? В вишиванці завжди модно і красиво…». У цей день кожен бажаючий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку разом з своєю родиною, коханими, друзями сфотографуватися і виставити в коментарях до цієї публікації.
Усі ми різні й усі маємо свої вподобання. Дехто полюбляє створювати вишивку на сукнях, таким чином почуваючи себе модним дизайнером; дехто насолоджується швидким результатом своєї творчості, створюючи милі дрібнички; а дехто кохається в традиційній вишивці, надаючи перевагу крученим технікам, геометричним чи рослинним мотивам. Саме для вас, дорогі наші зіньківчанки – вишивальниці, в читальному залі підготовлена викладка літератури «Чудові вишиванки для панянки», де розміщені книги і журнали з найкращими візерунками та схемами яскравих вишивок, з якими ви зможете ознайомитися найближчим часом.   

Для Вас ми підготували світлини, на яких з задоволенням продемонстрували свої вишиванки та український національний одяг, керівники та  учасники салону «Світ рукотворного дива», який діє при нашій бібліотеці. В минулому році ці світлини були окрасою святкування дня міста Зінькова і принесли зіньківчанам велике захоплення від побаченого. А створив ці яскраві фотознімки з неповторними образами учасників дійства, справжній професіонал своєї справи фотохудожник Євгеній Корнієнко.                         
Сподіваємось, шановні користувачі, що і цей показ світлин з нагоди святкування Дня вишиванки для Вас буде цікавим і приємним.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Вітаємо Вас з сьогоднішнім святом! Не забувайте про своє коріння, пам'ятайте про те, звідки всі ми прийшли. Національна пам'ять надзвичайно важлива, і тільки ми з вами можемо її зберегти і передати нащадкам. Нехай ваше життя буде барвистим, як цей чудовий день!


Немає коментарів:

Дописати коментар