четвер, 7 березня 2024 р.

Бронзовий родовід генія: пам’ятники Т.Г. Шевченку в Україні та за кордоном


       Ідіть до Кобзаря на сповідь,

Щоб в тиші врочистій,

 Мов Батьку вклонитись,

 І душу очистить,

І духу напитись…

(Петро Ротач)



         «Проявом глибокої поваги до постаті Тараса Шевченка є спорудження пам’ятників в Україні та за її межами. Існує 1384 пам’ятники, з яких 128 за кордоном – у 35- ти державах світу», -  такими словами  розпочала літературно – мистецький круїз, присвячений 210-й річниці від дня народження Великого Кобзаря, завідувач відділу обслуговування Зіньківської  публічної бібліотеки Лідія Колоша, запрошуючи до віртуального круїзу учнів 10-А класу Зіньківського опорного ліцею №1.

 


         Вона розповіла, що пам’ятники Т.Г. Шевченку  встановлені в усіх обласних центрах України, багатьох містах і селах України. Найбільше пам’ятників Шевченкові в Галичині. Найстаріший пам’ятник Кобзареві встановлений на Львіщині.

         Учні здійснили віртуальну подорож до пам’ятника  великому синові українського народу в Києві, познайомилися з  одним із кращих зразків монументальної шевченкіани в світі - пам’ятником поету, встановленому у Харкові,  піднімалися сходами на Тарасову гору  разом із тисячами  людей з усіх кінців світу, щоб земно вклонитися генію українського народу, згадали коли було відкрито пам’ятник Тарасу Григоровичу в нашому місті, не оминули увагою пам’ятники Великому Кобзареві, встановлені за кордоном. 





Побували у Моринцях на могилі матері Шевченка - Катерини Якимівни Бойко та побачили в с.Зелена Діброва пам’ятник старшій сестрі поета – Катерині.



Також в ході заходу присутні ознайомилися з 2-х томним виданням Петра Ротача  «Полтавська Шевченкіана», яке є у фонді нашої бібліотеки, слухали безсмертні шевченкові рядки в піснях  «Думи, мої, думи», «Реве та стогне Дніпр широкий».



    Завершили круїз читанням  «Заповіту»  Тараса Шевченка у виконанні учениці 10-А класу Вероніки Маначинської та запалили свічку в пам'ять про геніального українського поета.




         Слова Тараса Шевченка  «Обнімітесь, брати мої…» актуальні і сьогодні. І ми єдині в боротьбі з російським агресором за свою землю, за своїх дітей і онуків, в  прагненні жити на вільній, незалежній державі.


   
      Читайте твори поета, насолоджуйтеся його високим словом, духовно міцнійте, виконуйте його заповіти, любіть Україну в добрий час і «во время люте», приходьте на сповідь та за порадою до Шевченка. Черпайте в нього сили, мужність й нескореність духу!




Немає коментарів:

Дописати коментар