середу, 20 березня 2024 р.

Французька весна у бібліотеці



Весна щошвидшим кроком заходить на наші подвір’я, заглядає грайливим сонячним променем у шибки вранці, зустрічає новим зеленим листочком підсніжника чи крокуса надвечір.
Так, нам важко і тривожно, ми щодня дякуємо та молимось за наші ЗСУ, і віримо, віримо, що ця весна буде переможною.

А щоб відчути присмак весни не лише української, а й інших країн, де ми обов’язково побуваємо, ми вирішили зустріти у бібліотеці весну французьку.


А зустрічали ми її  літературною дегустацією та слайд-програмою!

Що це? А це, наші дорогі читачі, цікавий інтерактивчик, який провела бібліотекар Ольга Житник з користувачами нашої книгозбірні. Говорили про романи з пікантним французьким смаком, себто про особливий жанр у прозі – гастрономічний роман.

         Наша зала перетворилася на кафе, а в літературному меню було заявлено дві рубрики: «Французькі кулінарні традиції» та «Французька кухня». В такій послідовності і дегустували.


         Спочатку романи Джоан  Гарріс «Пять четвертинок апельсина», «Персики для месьє Кюре», «Шоколад» та «Ожинове вино» - це книги, які насичені розповідями про кухню, ароматами і смаками, в них переплітаються минуле і сьогодення героїв. А саме головне – інтригуючі сюжети, які доповнюються сімейними рецептами.

         Далі Фінні Флег «Смажені зелені помідори у кафе «Зупинка» - в ній ви знайдете рецепти страв, які насправді готують в цьому кафе. І, повірте, читаючи, вам не захочеться перегортати останню сторінку.

         Ну і на десерт Ніна Джордж «Маленька паризька книгарня», - в якій Париж виступає як фон, а приємним бонусом стануть рецепти кухні «провансу», зокрема десерти.


         Говорити про смаколики, не смакуючи, жорстоко, чи не так? Отож і ми смакували і насолоджувалися, було і смачно, і весело.  Поки гості дегустували та знайомилися з кулінарною культурою та звичаями Франції, переглядали уривки з кінострічок, бібліотекарі пригощали їх гарячим шоколадом.

Немає коментарів:

Дописати коментар