суботу, 3 червня 2023 р.

Виставка-інсталяція «Всі домівки в зелені купаються, бо свято зелене наближається!»

 

Виставка-інсталяція
 «Всі домівки в зелені купаються,
бо свято зелене наближається!»

(до Дня святої Трійці. Пятидесятниця)



    Зелені свята – дуже давнє народне дохристиянське свято, яке символізує остаточний прихід літа, скрізь в повітрі чути аромати свіжих трав – пряний чебрець і запашний любисток, гіркий полин і терпкий аїр, освіжаюча м’ята і сонячна кульбабка… Земля відкривається до світу всіма променями своїх потаємних сил, до нас приходить свято Трійці. Відзначається на 50-й день від Великодня, це свято на честь Бога – Отця, Бога – Сина і Духа Святого.
    Цьогоріч християнська Трійця відзначається 4 червня, святкується виключно в неділю.
    У понеділок починався так званий Русальний тиждень, коли, за народними повір’ями, найбільшу активність і агресивність виявляла нечиста сила, зокрема - русалки. Протягом усього тижня дітям суворо заборонялося ходити в поле й купатися. Особливо це стосувалося четверга. Якщо ж хто насмілювався скупатися в ставку чи річці, то попередньо мав кинути у воду пучок полину.
    В суботу, напередодні Трійці, збирали «клечання». Квіти і трави для прикрашання хати і посвячення в церкві збирали дівчата, всього дванадцять трав. В давнину українці святкували Трійцю дуже врочисто. Зранку господині готували святкове застілля: капусняк, холодець, печеня, обов’язково смажена яєчня, вареники, пекли книші, прибирали та вбирали хатини. Після цього всі вбиралися у святковий одяг, сідали й чекали, поки вдарять церковні дзвони. Якщо вдарить дзвін - це блага звістка. Тоді всі починають хреститись та йдуть до церкви. Ідучи до церкви, кожна дівчина несла в руках свіжі квіти. Після служби відбувався хресний хід до криниць, щоб освятити їх святою водою. Дехто освячував і оселі. Вірили: таким чином захищались від русалок.
    Друга назва свята, Зелена неділя, говорить сама за себе. Хатини здавна прикрашають живими квітами, рослинами та всім, що символізує нове життя. За народними прикметами, якщо на Зелені святки йде дощ - будуть великі достатки та врожай.
    У Зелену неділю не можна було нічого робити: ні полоти, ні шити, ні худобу пасти. Після богослужіння та обіду йшли розважатися на толоку. Під вечір на Полтавщині в зелений тиждень дівчата і хлопці водили «Тополю» : високу дівчину вбирали зеленим гіллям, цвітом, намистом, стрічками і ходили з нею по селу, по полях – то вели навколо «тополі» хоровод «за сонцем», то ішли вервечкою, кланяючись людям і приймаючи гостинці.
    Дізнатися про традиції святкування Трійці в давнину, можна завітавши до читального залу Зіньківської публічної бібліотеки, де представлена виставка «Всі домівки в зелені купаються, бо свято зелене наближається!». Зібрана література розповість про звичаї святкування у різних куточках нашої мальовничої України.

 


 Книга Марії Чумарної «Я є Україна» вводить читача у світоглядний всесвіт давньої  України, знайомить із звичаєвою та матеріальною культурою нашого народу, що зароджувалася і відроджувалася з покоління в покоління, автор розглядає скарби народної культури, як генетичне джерело духовної пам’яті і сили для наступних поколінь.






 У виданні Братів Капранових «Веселих свят» ви знайдете все про головні українські свята – історію, прикмети, ритуали, святкові страви із рецептами, ігри та забави і багато іншої корисної інформації. Книжка навчить святкувати українські свята по-сучасному і водночас так, як це робили наші дідусі та бабусі.






Ми маємо берегти прадавні корені і минуле нашого народу. Нині сумно бачити, що, окрім звичаю прикрашати свої домівки зеленими гілками і святити зілля (з чого в народі й пішла назва «Зелені свята»), від давньої обрядовості залишилися окрушини. Тож підтримуємо наше прадавнє українське і, сходивши в цей день до церкви, не забудьте поставити свічку і  попросити у Бога зберегти життя тих, хто зараз на фронті оберігає наш з вами спокій.

Зі святом! Разом до перемоги!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар