четвер, 27 січня 2022 р.

Прапор свій здіймемо гордо, ми з ним дужі і єдині.

Прапор свій  здіймемо гордо, ми з ним дужі і єдині.

Година цікавих повідомлень до 30 – річчя від дня затвердження Державного прапора України.

         Всі ми знаємо, що за Конституцією України український прапор – синьо – жовтий.   Це офіційний державний символ України, а також один із національних символів українців.



     Але  як на українських землях з’явився символ із поєднанням синього та жовтого кольорів – достеменно невідомо. Деякі легенди говорять, що ці кольори з’явилися завдяки трипільцям під час великого переселення народів.

     Про те, що поєднання синьо - жовтих кольорів властиве Україні, свідчить той факт, що Данило Галицький, засновуючи на честь свого сина Лева місто Львів (перша згадка 1256 рік), подарував його жителям герб, на якому зображено золотого лева на синьому тлі.


   25 червня 1848 року публічно вперше було зафіксовано сучасний синьо – жовтий стяг у Львові. Його вивісили українці Королівства Галичини та Володимирії над Львівською ратушею як національний прапор. Саме після цього випадку синьо – жовтий стяг набував все більшої популярності в українців, а після революції 1905 року його почали використовувати і в Наддніпрянщині.

Прапори козаків Запорізької Січі також часто мали поєднання синьо-жовтого, особливо починаючи з XVIII століття. Зазвичай, на прапорі було і зображення козака в одязі золотого або червоного кольорів.


    Перше офіційне визнання синьо - жовтого як прапора українського народу відбулося 22 березня 1918 року. Тоді Центральна Рада на чолі з Грушевським ухвалила Закон , затвердивши поєднання жовтого та блакитного кольорів як стяга Української Народної Республіки. Цей стяг став державним прапором Української Народної Республіки й Української Держави під час революції.

 У 1938 – 1939 роках синьо - жовтий стяг був прапором Карпатської України.

  1941 року синьо - жовтий прапор був прапором Української Держави.



     28 січня 1992 року Верховна Рада України прийняла постанову «Про Державний прапор України ». Ним став саме національний синьо - жовтий стяг.

      У серпні 2004 року Президент України Леонід Кучма видав указ « Про День Державного Прапора України», який відзначається щорічно 23 серпня.

Починаючи з 2009 року, День українського прапора почав святкуватися 23 серпня на загальнонаціональному рівні у всіх містах країни.

    Під синьо-жовтим прапором в Україні зустрічають іноземних гостей, військовослужбовці приймають присягу, працюють українські посольства, він вивішується в ООН.

    Над містами і селами майорять державні синьо - жовті прапори України.


     Герої  Майдану 2013-2014 років  відстоювали свої права із державним прапором України  в руках, як символом  національної незалежності.

 Жовто-блакитний прапор піднімали над будівлями Донецького аеропорту впродовж всієї його оборони. Ворог збивав прапори вогнем, але «кіборги» неодмінно поновлювали символ української держави.

    22 серпня 2020 року підняли у Києві найбільший державний прапор України, який  має розмір 40х60 метрів, він повністю  ідентичний до пропорцій стандартного: дві рівні смуги, а ширина і висота мають співвідношення 2:3. Стяг внесли до Книги Рекордів України.


   Цей велетень об’їхав майже усю країну. Його розгорнули у прифронтовому Маріуполі, коли місто звільнили від терористів.

         У 2016 році українські альпіністи встановили наш прапор на вершині найвищого вулкана – Охос – дель – Саладо в Альпах. Його висота – 6872 метри.



 До Дня незалежності України встановили синьо – жовтий прапор на вершинах Казбек та Говерла.


 Це найдорожчий наш символ. Спортсмени на олімпійських іграх з гордістю представляють нашу державу, стоячи під синьо - жовтим знаменом. І  плачуть від того, що майорять над ними наші національні кольори, коли їм вручають медалі за перемоги . І таких  прикладів можна навести безліч.

Отже, державний прапор України, як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення. Під його знаменом ми йшли до проголошення самостійної української держави, під прапор – миролюбства. Ним ми гордимося. Його ми славимо і любимо.

      Перша історична згадка датується 1256 роком – днем заснування Львова. Саме на гербі міста Лева поєднались ці символічні для країни кольори – жовтого лева на блакитному тлі.

    До речі ,й донині точаться дискусії про те, який прапор правильний : сучасний варіант із блакитним   вгорі та жовтим унизу, чи навпаки – із жовтим зверху. Деякі історики переконують : саме останній варіант використовували у часи Української Народної Республіки. Насправді ж у часи УНР використовували обидва варіанти стягу.


Немає коментарів:

Дописати коментар