пʼятницю, 21 січня 2022 р.

«Ми мусимо навчитися чути себе українцями – не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без офіційних кордонів. …»

 

 «Ми мусимо навчитися чути себе українцями – не галицькими, не      буковинськими українцями, а українцями без офіційних кордонів. …»

І.Франко


        В історії кожної нації є дати, згадка про які змушує битися  в єдиному пориві мільйони сердець цілого народу. Одним з таких свят України є відзначення Дня Соборності.

21 січня 2022 року в актовому залі  Зіньківського центру соціальних послуг для пенсіонерів - членів бібліотечного клубу «Позитив» було проведено історичну панораму до Дня Соборності України «Не хлібом єдина моя Україна, єдина народом, що краще нема».


Ведуча заходу  бібліотекар Зіньківської публічної бібліотеки Валентина Зеленська привітала всіх присутніх зі святом, зазначивши, що сьогодні Україна відзначає 103-тю річницю з дня проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. 22 січня 1919 року уряди двох частин України на Софіївському майдані о 12 годині урочисто проголосили Акт Злуки українських земель, намагаючись реалізувати споконвічну мрію українців про єдність.


Бібліотекар розповіла про поняття “соборність”, зауваживши, що воно  включає у себе єдність і згуртованість. У слові “соборність” ми чуємо слово “собор”. Ще великий український класик Олесь Гончар закликав: “Бережіть собори душ наших!”.

Також  зупинилася на питанні історії виникнення свята Соборності України, та етапах її становлення. Ознайомила з цікавими фактами про Україну. Підкреслила, що об’єднавча акція 1919 року залишила глибинний слід в історичній пам’яті українців. Справжню єдність народу у боротьбі за незалежність продемонструвала світові  Україна 21 січня 1990 року. Так, знаменним етапом піднесення духу свободи став “живий ланцюг” між Києвом і Львовом, коли 21 січня 1990 року тисячі українців взялися за руки на згадку про проголошення Дня Собоності.


 «День Соборності об’єднує всю Україну – Київ і Львів, Севастополь і Ужгород, Донецьк і Полтаву, Харків і Луцьк, сотні міст, мільйони людей – усі українські землі і береги.

 Сьогодні в Україні знову триває неоголошена Росією війна, розпочата у 2014 році на Донбасі. Однак ми знову показуємо ворогові та всьому світу свою справжню єдність. Українці знову встали обороняти свою незалежність та територіальну цілісність. «Якщо ми віримо у сильну Україну, почуття соборності повинне стати часткою нашого життя і нашого серця. Це основа національного життя України і опора української політичної нації» – зазначила ведуча.

Учасники заходу переглянули відеофрагменти цих подій та фотоекспозиції архівних матеріалів.

  

До уваги присутніх була представлена викладка літератури «Єдина й неподільна Україна».



 

Немає коментарів:

Дописати коментар