четвер, 3 лютого 2022 р.

 

Інформаційний дайджест «Смуток і сміх Чарльза Діккенса»

4 лютого світ відзначатиме 210 – річницю від дня народження відомого англійського письменника Чарльза Діккенса – автора «Різдвяної історії», «Пригод Олівера Твістера», «Великих сподівань» та багатьох інших книг, без яких ми сьогодні не уявляємо скарбниці світової класики.


Слава Чарльза Діккенса гриміла по всьому світі ще за життя письменника.  Його твори перекладалися на безліч мов як раніше, так і в наші дні  виходять чергові перевидання. Класика ніколи не старіє, а за своє життя Діккенс створив безліч чудових, глибоко усвідомлених романів. Тож напередодні свята пропонуємо вам мандрівку в захоплюючий світ пригод за книгами улюбленого письменника.


          Роман був написаний в 1839 році. Події роману відбуваються в 19 ст. в Англії. Це історія про маленького хлопчика, сироту, якому довелося зазнати немало горя в своєму житті.      

В своєму романі письменник робить акцент на тому, що не дивлячись на важкі життєві обставини, добра і чесна людина завжди буде винагороджена за стійкість і внутрішню силу. Цікаво, що це перша книга в англійській літературі, в якій головним героєм є дитина.


Роман написаний в 1848 році. Власник торгового дому мріє про спадкоємця, однак його мрія поки нездійсненна. Владний і гордий він ігнорує любов єдиної дочки, про що на схилі літ дуже шкодує. Та ось доля подарувала йому сина, якого вирішили назвати Полем.  З цього часу його фірма стала називатися «Домбі і син»: «в цих трьох словах було все життя містера Домбі».

В своєму романі автор на прикладі головного героя показав, що всі негаразди в нашому житті пов’язані з гординею. Лиш втративши все, чим він дорожив, герой зрозумів, настільки він був неправий. 


        Роман вперше був виданий у 1860 році і став одним із найпопулярніших творів письменника.  В ньому мова йде  про семирічного хлопчика  Піпа, який живе разом зі своєю жорстокою сестрою, яка постійно його ображає. Батьки хлопчика давно померли і він часто ходить на кладовище, щоб відвідати їх могили.  


        Одного разу Піп зустрів біглого каторжника, який залякавши хлопчика, змусив його принести йому їжу з дому таємно. І хто зна, що було б з хлопцем, якби каторжника не спіймали… 


        Повість, яка була написана в 1843 році, розповідає про Ебінезера Скруджа – скупого і безжального старого, який не розуміє  для чого люди веселяться і радіють. Він не любить нічого, окрім грошей, а Різдво яке наближається, він готується зустрічати на роботі. Саме тому він категорично відмовляється від запрошення племінника святкувати з родиною, проганяє дітей, що прийшли колядувати, відмовляється  пожертвувати гроші на притулок.   

Моральне переродження Скруджа і є основною ідеєю повісті. А те, що дія відбувається напередодні Різдва і Нового року – вдвічі символічніше, адже ці свята символізують оновлення і народження нового.

В повісті йде мова про Семюеля Піквіка, який заснував клуб, основною функцією якого було  спостерігання за людьми, вивчення їх характерів і особливостей поведінки в різних ситуаціях. Члени клубу відправляються в подорож для того, щоб записувати історії життя людей.

А насамкінець декілька цікавих фактів про Чарльза Діккенса:

         * Входить в трійку найбільш екранізованих письменників світу;

         * Був дуже забобонною людиною, до всього торкався три рази;

         * Кожні 50 рядків написаного тексту запивав ковтком гарячої води;

         * Завжди сідав обличчям на північ, коли писав свої твори;

         Ненавидів памятники і в своєму заповіті заборонив ставити на могилі статуї.







Немає коментарів:

Дописати коментар